Русия забрани най-старата си правозащитна организация "Мемориал", основана от Андрей Сахаров Снимка: © Getty Images

Върховният съд на Русия постанови ликвидирането на неправителствената организация "Международен мемориал" - правозащитно сдружение, основано още в края на 80-те години преди разпадането на Съветския съюз, чийто първи председател е бил акад. Андрей Сахаров.

Организацията се занимава с изследване на политическите репресии в СССР и възстановяване на паметта за жертвите на терора.

Закриването на "Мемориал" става по искане на главната прокуратура на Русия, която твърди, че активистите са направили формално нарушение на законодателството за т.нар. чуждестранни агенти.

Според прокурора Алексей Жафяров, организацията нанася обществена вреда, като "спекулира с темата за политическите репресии, изкривява историческата памет, включително за Великата отечествена война и създава лъжлив образ за Съветския съюз като за терористична държава". Обвинението твърди още, че усилията на "Мемориал" водели до реабилитация на "нацистките престъпници и предателите на родината".

Директорът на "Мемориал" Елена Жекова отхвърля всички обвинения, като посочва, че дори правителствени експертни комисии са използвали опита на техните сътрудници и са подкрепяли работата им.

В Русия има и държавна концепция за увековечаването на паметта на жертвите от политически репресии, в която формално се казва, че тя не може да стане "пълноценна правова държава и да заеме водеща роля в международната общност, без да защити паметта на милионите свои граждани, станали жертва на репресиите".

През октомври 2021 г. московският офис на "Мемориал" е нападнат от група неизвестни мъже, които прекъсват прожекцията на филма от Агнешка Холанд "Mr. Jones". В него е разказана историята на британски журналист, който решава да посети Съветския съюз през 30-те години, за да направи интервю с Йосиф Сталин. Поставят му условие да не напуска Москва, но той решава да замине в Украйна, където става свидетел на гладомора - масовия глад на населението в страната по време на ранните години на колективизацията.

Нападателите в офиса на "Мемориал" правят опит да спрат излъчването на филма и крещят "Няма да забравим, няма да простим". Напускат сградата, преди полицията да пристигне на място - за сметка на това работещите в организацията са принудени да дават обяснения до късно през нощта.

Законовото нарушение, заради което съдът решава да санкционира "Мемориал", е свързано с това, че организацията не е маркирала някои от своите материали като "НПО - чуждестранен агент". Този статут й е присъден през 2014 г. заради това, че получава дарения не само от Русия, но и от чужбина.

Адвокатите на "Мемориал" настояват, че дори да са допуснати подобни нарушения, това не е основание за прекратяване на дейността на сдружението и всички негови регионални подразделения в страната.

"Мемориал" започва съществуването си като неформална обществена група, в която влизат множество интелектуалци и дисиденти. През 1989 г. член на сдружението става и бъдещият първи президент на Русия Борис Елцин.

В момента организацията е обединение между различни правозащитни и научни общности не само в Русия, но и в Германия, Италия, Чехия, Белгия, Франция, Украйна. В подкрепа на "Мемориал" бяха организирани няколко подписки от културни дейци и учени от Русия и цял свят. Срещу намерението за ликвидиране на сдружението се обяви и последният ръководител на СССР Михаил Горбачов, както и Нобеловият лауреат за мир от 2021 г. Дмитрий Муратов, главен редактор на "Новая газета", които публикуваха съвместна декларация преди месец.

"Закриването на "Мемориал" e по-лошо и от престъпление. Това е ужасна грешка, която ще се върне на властите", казва пред The Moscow Times Вячеслав Игрунов - дисидент от съветско време и съосновател на организацията.


Навални vs. Абрамович: Защо държава от НАТО даде паспорт на олигарха на Путин?

Световната икономика в една карта: САЩ, Китай и всички останали


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024