Има много начини да се измери влиянието на една държава в света - територия, население, военна сила, ресурси, дипломация, култура - но състоянието на икономиката е предопределящо за всички останали показатели.

Сайтът VisualCapitalist.com, който се занимава с превръщането на сложни и подробни бази данни в инфографики, показва как изглежда картата на света според БВП на всяка отделна държава по статистиката на Международния валутен фонд.

БВП е "барометърът за икономическото здраве", както посочват авторите. Това е измерителят за общата пазарна стойност на крайните стоки и услуги, които се произвеждат в държавата за една година.

Данните показват, че само САЩ и Китай, взети заедно, представляват 42% от глобалния БВП.

Едва 18 държави по света допринасят с повече от 1 процент дял от световната икономика.

Графиката е много удобна за създаването на перспектива за производителността и богатството спрямо претенциите за влияние върху политиката на глобално ниво.

Световната икономика в една карта: САЩ, Китай и всички останали

Руският опозиционер и бизнесмен Михаил Ходорковски дава картата като пример за мястото на Русия в световната икономика.

"Опитайте се да намерите Русия. Твърденията на Путин, че е член на клуба на най-могъщите държави в света, се крепят на глинени крака. Това, с което той разполага, е потенциалът на военната заплаха. Трябва да я приемаме сериозно, но без да позволяваме да ни заблуждават", се казва в негов коментар във Facebook.

Едва 4 държави в света - САЩ, Китай, Япония и Германия - представляват над половината от световния брутен продукт. Само американската икономика е еквивалентна на общия БВП на 170 държави по света.

Финансовият сектор, застрахователната индустрия и секторът на недвижимите имоти представляват най-големият дял от американската икономика - 4,7 трилиона долара от общо 22,9 трилиона долара.

Китайската икономика следва на второ място с близо 17 трилиона долара БВП. Китай остава най-големият производител в света, изнасящ разнообразие от продукция като стомана, електроника, роботика и др.

Германия е най-голямата национална икономика в Европа благодарение на силната външна търговия и дела си в производството на автомобили. БВП на България според данните за 2020 г. се оценява на приблизително 70 млрд. долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024