Снимка: © Getty Images

Руският опозиционер Алексей Навални, който беше вкаран в затвора след неуспешния опит да бъде убит с новичок, използва платформата си в Twitter, за да атакува остро решението на Португалия да издаде паспорт на Роман Абрамович. 

Милиардерът, който вече има руско и израелско гражданство, е получил третия си паспорт по силата на местен закон за наследниците на сефарадските евреи. Това се е случило още през април 2021 г., но стана ясно едва преди дни след разкритие на медия от Португалия.

От 2018 г. Абрамович имаше отказ от преиздаване на британската му виза заради обвързаността му с режима на Владимир Путин - в същата година във Великобритания агенти на ГРУ направиха опит да ликвидират бившия разузнавач Сергей Скрипал с невропаралитичното вещество, с което беше отровен и Навални. 

"Телевизорът в нашето общежитие истерично се бори срещу НАТО всеки ден. По всеки канал говорят за заплахите от НАТО. Самият Путин се оплаква, че НАТО е пред портите ни и няма накъде да отстъпим. Изглежда, че цяла Русия живее само с това, а хората вече не се интересуват от други новини. Но тогава идва адвокатът и разказва новините от реалния свят - най-близкият олигарх на Путин и един от "портфейлите" му Роман Абрамович се оказва, че е получил португалско гражданство. Гражданство на държава от НАТО", пише в профила на Алексей Навални. 

Той обръща внимание, че Абрамович най-после е успял да си намери държава, в която "с малко подкупи и известни полуофициални и официални плащания може да си осигуриш място в ЕС и НАТО - от другата страна на фронтовата линия на Путин". 

Междувременно милиардерът се е обзавел и с нов частен самолет - Boeing 787 за 350 млн. долара.

"Този самолет е произведен в голяма държава от НАТО, а парите му са влезли в нейната икономика. За тези пари можеше да си купи 10 суперджета "Су", произведени в Русия", пише Навални.

"Ако някой е забравил - Абрамович натрупва голямата част от богатството си по следния начин: през 1997 г. той приватизира Сибнефт за 100 млн. долара, през 2005 г. прави сделката на века с Путин - държавата (представлявана от Газпром) откупува Сибнефт от Абрамович, но този път за 13,1 млрд. долара. Гениално, нали? Всъщност просто са взели 13 млрд. долара от нашите джобове", казва още той. 

С тези средства Роман Абрамович успява да купи футболния си клуб "Челси", както и да придобие множество недвижими имоти и луксозни превозни средства. 

"Същите пари текат и по посока на самия Путин. В нашето разследване показахме, че дворецът на Путин в Геленджик е частично построен с парите на Абрамович", казва още той. 

"Путин и Абрамович крадат от бюджета и инвестират парите на Запад. Западът се плаши от атаките на Путин срещу Украйна, но дава гражданство на доверения му олигарх. Португалски държавни служители носят куфарчета с пари. Американската икономика получава 350 млн. долара. Телевизионните водещи възхваляват Путин заради борбата му с НАТО, докато пяна излиза на устата им.

Перфектен цикъл на лицемерие и корупция", казва още Алексей Навални. 

"Само тъжният гражданин на Русия, който плаща за всичко това, стои в магазина и се чуди дали има достатъчно пари, за да си купи бутилка водка и три мандарини за Нова година", завършва коментарите си Навални. 

Силната реч на Дария Навалная: "Ние се стремим към Европа, но не Европа на канцлерите, които мечтаят за постове при Путин"

Законът, който позволява на Абрамович да претендира, че е португалец, е приет през 2015 г.

Кандидатите за гражданство се проверяват от експерти, които не само разглеждат свидетелства за родословието им, но и данни, че конкретните лица са проявявали интерес към сефарадската култура. 

Роман Абрамович е "подсилил" кандидатурата си за принадлежност към общността, като е дарил пари за проекти, свързани с историята на португалските сефарадски евреи в Хамбург. Изданието посочва, че фамилното име на олигарха всъщност е често срещано сред евреите ашкенази, а не сефаради.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония