Ким Чен Ун е свалил 20 кг, но е в добро здраве

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е отслабнал с цели 20 килограма, твърди южнокорейската разузнавателна служба. Високият 170 сантиметра политик е намалил теглото си от 140 на 120 килограма.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея е съобщила на закрит брифинг, че е използвала изкуствен интелект, анализ на видеоматериали с образа на Ким с много висока резолюция и други методи, за да прецени състоянието му.

Здравето на Ким Чен Ун е обект на засилено внимание по света през последните месеци, тъй като той изглежда значително по-слаб на снимки и видеоклипове на държавните медии в сравнение с обичайното си телосложение.

Видът му дори породи съмнения, че режимът може би използва негов двойник. 37-годишният Ким Чен Ун не е посочил публично свой наследник. Експерти смятат, че ако той внезапно изгуби работоспособност, липсата на лидерство може да доведе държавата до хаос.

Въпреки по-слабия му външен вид, дългогодишни наблюдатели на Северна Корея твърдят, че той няма видими здравословни проблеми.

Загубата на тегло вероятно е резултат от усилията му да подобри физическата си форма.

Те отбелязват, че той е продължил редовните си публични дейности и в тях не се забелязва нищо необичайно. Лидерът на КНДР всъщност е увеличил появите си на обществени места в сравнение с 2020 г. с почти 50%.

Според южнокорейски депутати, запознати с доклада на разузнаването, Ким Чен Ун вече е започнал да настоява политическата доктрина, наречена на името на покойния му баща Ким Чен Ир, вече да се нарича "кимченунизъм", а не "кимчениризъм". Службата има данни, че Ким е премахнал портретите на покойния си баща и дядо от конферентната зала на Работническата партия.

След 10 години на поста Ким Чен-ун се бори да преодолее най-трудния период от управлението му, причинен от икономическите трудности и пандемията на коронавирус.

Северна Корея се бори с все по-високите цени на храните и недостига на лекарства и други основни консумативи, които задълбочават развитието на болести, предавани по воден път, като коремен тиф.

Страната не е в състояние да внесе хартията и мастилото, които използва за отпечатване на банкноти, което принуждава севернокорейските власти да издават временна валута.

Независимо от ограничения достъп до суровини за индустрията, държавата изисква от работниците да увеличават производството. Южнокорейското разузнаване съобщава, че извънредното претоварване е довело до експлозия в един от големите заводи за торове в Северна Корея през август.

Според съобщенията, на севернокорейците е било казано, че продоволствената криза ще продължи още три години.

Пхенян твърди, че досега не е засечен нито един случай на инфекция с коронавирус - твърдение, в което анализатори се съмняват. Северна Корея затвори границите си след избухването на пандемията миналата година, но до момента отхвърля предложенията за доставка на руски и китайски ваксини и не е проявила интерес към ваксината на Pfizer - това би изисквало преговори с производителя и с американското правителство.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024