Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е отслабнал с цели 20 килограма, твърди южнокорейската разузнавателна служба. Високият 170 сантиметра политик е намалил теглото си от 140 на 120 килограма.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея е съобщила на закрит брифинг, че е използвала изкуствен интелект, анализ на видеоматериали с образа на Ким с много висока резолюция и други методи, за да прецени състоянието му.

Здравето на Ким Чен Ун е обект на засилено внимание по света през последните месеци, тъй като той изглежда значително по-слаб на снимки и видеоклипове на държавните медии в сравнение с обичайното си телосложение. 

Видът му дори породи съмнения, че режимът може би използва негов двойник. 37-годишният Ким Чен Ун не е посочил публично свой наследник. Експерти смятат, че ако той внезапно изгуби работоспособност, липсата на лидерство може да доведе държавата до хаос.

Въпреки по-слабия му външен вид, дългогодишни наблюдатели на Северна Корея твърдят, че той няма видими здравословни проблеми.

Загубата на тегло вероятно е резултат от усилията му да подобри физическата си форма.

Те отбелязват, че той е продължил редовните си публични дейности и в тях не се забелязва нищо необичайно. Лидерът на КНДР всъщност е увеличил появите си на обществени места в сравнение с 2020 г. с почти 50%.

Според южнокорейски депутати, запознати с доклада на разузнаването, Ким Чен Ун вече е започнал да настоява политическата доктрина, наречена на името на покойния му баща Ким Чен Ир, вече да се нарича "кимченунизъм", а не "кимчениризъм". Службата има данни, че Ким е премахнал портретите на покойния си баща и дядо от конферентната зала на Работническата партия.

След 10 години на поста Ким Чен-ун се бори да преодолее най-трудния период от управлението му, причинен от икономическите трудности и пандемията на коронавирус. 

Северна Корея се бори с все по-високите цени на храните и недостига на лекарства и други основни консумативи, които задълбочават развитието на болести, предавани по воден път, като коремен тиф.

Страната не е в състояние да внесе хартията и мастилото, които използва за отпечатване на банкноти, което принуждава севернокорейските власти да издават временна валута.

Независимо от ограничения достъп до суровини за индустрията, държавата изисква от работниците да увеличават производството. Южнокорейското разузнаване съобщава, че извънредното претоварване е довело до експлозия в един от големите заводи за торове в Северна Корея през август. 

Според съобщенията, на севернокорейците е било казано, че продоволствената криза ще продължи още три години.

Пхенян твърди, че досега не е засечен нито един случай на инфекция с коронавирус - твърдение, в което анализатори се съмняват. Северна Корея затвори границите си след избухването на пандемията миналата година, но до момента отхвърля предложенията за доставка на руски и китайски ваксини и не е проявила интерес към ваксината на Pfizer - това би изисквало преговори с производителя и с американското правителство. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед