Ким Чен Ун пристигна в Русия за среща с Путин. Разговорът ще е за оръжия Снимка: © KCNA

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна в Русия за рядка среща на върха с президента Владимир Путин. Подозренията са, че двамата ръководители ще обсъдят евентуална сделка за доставка на севернокорейски оръжия за войната в Украйна.

Бронираният влак на Ким е пристигнал на гара Хасан - главният железопътен вход към руския Далечен изток от Северна Корея, съобщават няколко издания. Очаква се срещата да се проведе във вторник следобяд в рамките на Източния икономически форум в руския пристанищен град Владивосток, където Путин вече е пристигнал.

Това е първият случай, в който Ким Чен Ун напуска Северна Корея след пандемията от COVID-19. За последен път той излезе от страната по време на срещата си с 45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп, която се проведе в корейската демилитаризирана зона през 2019 г.

Анализатори твърдят, че Путин се интересува от среща със севернокорейския лидер, за да обсъди потенциални сделки за оръжия, тъй като руската война срещу Украйна се проточва вече повече от година. В замяна на това Пхенян може да поиска храна, помощи и други суровини, от които страдащата от бедност държава има огромна нужда.

Анализаторите смятат, че Северна Корея разполага с десетки милиони съвместими артилерийски снаряди и ракети от съветската епоха, които би могла да предостави на Русия. Въпреки че тези оръжия са базирани на по-стара технология, самият им брой би могъл да ги направи полезни за руската война.

Недостигът на боеприпаси е постоянен проблем в хода на войната в Украйна както за Москва, така и за Киев. През юли американският президент Джо Байдън предупреди, че боеприпасите в Украйна са на изчерпване. От своя страна Русия се е обръщала и преди това към Северна Корея за помощ в набавянето на оръжия. По-рано се появи информация, че комунистическата страна е продавала военно оборудване и на наемническата групировка "Вагнер", което е било използвано във военните действия в Украйна.

"Това би било "печеливша" сделка и за двамата, тъй като Путин е притиснат в ъгъла заради изчерпаните си оръжейни запаси, а Ким е изправен пред натиска на тристранното сътрудничество между Южна Корея, САЩ и Япония. Сега нуждите им съвпадат напълно", казва Нам Сунг Ук, бивш директор на южнокорейския Институт за стратегия за национална сигурност.

В миналото обаче отношенията между двете страни не винаги са били толкова близки. През 2013 г. Москва подкрепи две резолюции в ООН срещу Пхенян заради ядрените ѝ опити. Отношенията им обаче изглежда са се затоплили след началото на войната. Експертите отбелязват още, че затоплянето на тези връзки е знак, че все по-изолираната Русия е принудена да се обръща за помощ към държави "изгнаници".

"Фактът, че на Русия ѝ се налага да се обръща към страна като Северна Корея, за да се опита да укрепи отбранителния си капацитет във война, която се очакваше да приключи за седмица, говори мног", заяви пред "Асошиейтед прес" съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

През юли руският военен министър Сергей Шогу посети Пхенян за парада по случай 70-годишнината от споразумението за примирие, сложило край на бойните действия в Корея. По време на престоя си там Шойгу наблюдава междуконтиненталната балистична ракета "Хвасон" заедно с други нови разработки на дронове.

Експертите имат притеснения, че Русия може да сподели с комунистическата страна планове за напреднали ядрени, подводни и ракетни технологии в замяна на артилерията.

Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли твърденията на САЩ за евентуална сделка с оръжие, като руските информационни агенции го цитираха да казва:

"Както знаете, при осъществяването на отношенията ни с нашите съседи, включително Северна Корея, за нас са важни интересите на нашите две страни, а не предупрежденията от Вашингтон. Ние ще се съсредоточим върху това".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024