Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути Снимка: © Canva

Необмислена реклама на криптовалута ще струва на риалити звездата и бизнес предприемач Ким Кардашиян цели 1,26 млн. долара.

Историята започва някак невинно - през юни миналата година Кардашиян решава да сподели публикация в профила си в Instagram, с която да популяризира вид виртуални пари сред милионите си последователи. Пропуска обаче да спомене, че каченият пост всъщност е спонсориран. И не подозира, че това ще ѝ навлече толкова много неприятности и ще ѝ излезе толкова скъпо.

Недоглеждането обаче води до това Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) да повдигне обвинение срещу инфлуенсърката. За да уреди делото, Кардашиян, чието богатство се изчислява на 1,8 млрд. долара, се съгласи да плати 1,26 млн. долара.

За злополучната публикация в Instagram звездата получава 250 хил. долара. Рекламата е на криптовалутата EMAX, предлагана от EthereumMax. Кардашиян се обръща към тогавашните си 220 милиона последователи в платформата, като пита: "А вие харесвате ли крипто????".

Публикацията, която включва хаштага "#реклама", препраща към уебсайта на EthereumMax, който дава на потребителите инструкции как да купят токените. Според Комисията обаче фактът, че Кардашиян не е разкрила, че съдържанието е платено, е нарушение на федералните закони за ценните книжа.

"Този случай е напомняне, че когато известни личности или инфлуенсъри подкрепят инвестиционни възможности, включително ценни книжа, свързани с криптоактиви - това не означава, че тези инвестиционни продукти са подходящи за всички инвеститори", обяснява Гари Генслер, председател на SEC.

Макар Ким Кардашиян да е известна със своето реалити предаване, което проследява отблизо живота на семейството ѝ, тя също така е и успешна бизнес дама, занимаваща се с мода и продукти за грижа на кожата.

Риалити звездата не коментира обвиненията като част от сключеното споразумение и в допълнение към него се съгласи да не рекламира никакви цифрови активи в продължение на три години. До момента това е най-значимото действие на SEC в областта на криптовалутите и знаменитостите, които използват профилите си, за да рекламират активи от зараждащата се индустрия.

Макар Ким Кардашиян да е известна със своето реалити предаване, което проследява отблизо живота на семейството ѝ, тя също така е и успешна бизнес дама, занимаваща се с мода и продукти за грижа на кожата. Инфлуенсърката не е единствената знаменитост, която се възползва от бума на търговията с криптовалути през 2020 и 2021 г. Тяхната стойност се покачи по време на пандемията на фона на ръста на силно спекулативните инвестиции.

Напоследък обаче на фона на спада на общите пазари стойността на много криптовалути рязко спадна. Биткойнът загуби повече от половината от стойността си през 2022 г., като в понеделник той падна до около 19 000 долара. Токенът Ethereum Max, който Кардашиян промотира, е намалил стойността си с повече от 90% от пика си през май миналата година.

След неустойчивите оценките на цифровите валути и разкриването на десетки измами в областта, индустрията е подложена на все по-голям контрол от страна на Комисията по ценните книжа и борсите, както и от Конгреса на САЩ.


"Клане на прасе": Крипто измамата, която струва на инвеститорите милиони "Клане на прасе": Крипто измамата, която струва на инвеститорите милиони


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024