"Клане на прасе": Крипто измамата, която струва на инвеститорите милиони Снимка: © Canva

През октомври Сай получава изненадващо съобщение по телефона. Пише му Джесика, която му казва, че е открила номера му в личните си контакти и смята, че двамата може да са стари колеги. 52-годишният мъж не си я спомня, но тя изглежда любезна, искрена и мила. Завързват разговор, обсъждат колко много обичат суши, а скоро кореспонденцията става по-лична. Сай ѝ споделя за семейството си, за болния си баща и тежки решения, които му предстои да вземе.

Към месец декември от сметката му изчезват близо 1 млн. долара, като повече от една четвърт от тях са пари, които е взел назаем. Финансите му са в разруха, а мъжът осъзнава, че току що е бил "заклан като прасе". Историята разказва преди дни списание "Forbes", Сай е псевдоним, но съдбата му е една от много подобни.

"Клане на прасе" - така наричат новата финансова измама с дълъг период на действие, при която "жертвите" биват набелязани от хора, които ги убеждават да инвестират големи суми в предполагаеми платформи за търговия с криптовалути. Платформите всъщност се оказват фалшиви, но са проектирани така, че да изглеждат истински, и карат жертвите да вярват, че инвестициите им носят забележителна възвръщаемост - докато накрая измамникът и всичките "инвестирани" пари не изчезнат.

Името на схемата идва от начина, по който участниците в нея "хранят жертвите си с обещания за романтика и богатство, преди да ги ликвидират като вземат всичките им пари", пише в доклад на ФБР по темата.

Потърпевшите често губят значителни суми, а практиката е толкова доходоносна, че се разраства и се извършва масово в страни като Камбоджа, Лаос и Мианмар, разказва бизнес изданието. За нея се говори вече и в България.

Досега американските правоприлагащи органи както на федерално, така и на местно ниво са постигнали малък напредък във възстановяването на откраднатите средства или изобщо в залавянето на извършителите.

Усложненията са свързани с трафика на хора. Защитници на правата на човека твърдят, че много от самите измамници в схемата всъщност са жертви - хора, които са примамени в страни от региона на Югоизточна Азия с перспективата за по-добре платена работа, а след това са принудени да извършват подобни престъпления, понякога под заплаха от насилие.

Финансовите загуби в световен мащаб от подобни машинации възлизат на милиарди. Финансовите загуби различни видове атаки, свързани с криптовалути, възлизат на 1,9 милиарда долара през първите седем месеца на тази година, сочат данни на Chainalysis, цитирани от "Блумбърг".

Героят от описаната в началото история - Сай - е бил манипулиран чрез продължил месеци наред сърцераздирателен разговор в приложението WhatsApp. Стенограмата от него, която той споделя с Forbes, разкрива как Джесика е превърнала страховете и несигурността му в свой коз.

Kак един измамник съсипва живота на човек

Сай има болен баща, претоварена съпруга и дъщеря, която скоро започва да учи в колеж. Затова той намира привидно бързите и лесни финансови печалби, които Джесика му предлага, за особено примамливи.

Малко след онлайн запознанството им, тя му обяснява как печели много пари, като търгува с мобилното приложение MetaTrader. Джесика му казва, че получава съвети около търговия със злато от мистериозен нейн чичо, който живее в Хонконг - откъдето са и родителите на Сай.

В края на октомври тя му пише има нова вътрешна информация, която двамата могат да използват, за да спечелят. Джесика го насърчава да извърши пробна сделка, за която не са необходими пари. Само в рамките на няколко минути тя му обяснява как да изтегли приложение и какво точно да прави след това.

Джесика: Със спечелните пари можеш да помогнеш на баща си.

Сай: Не съм алчен, стига да е безопасно.

Джесика: Безопасно е. Изполвам (приложението) от много години.

Сай: И си спечелила над 10 млн. долара?

Джесика: Не, 5 млн. ми е инвестицията. Отделно спечелих 5 млн. долара.

Сай: Разбирам. Ако аз мога да спечеля толкова, мога да помогна на много хора около мен.

И така чрез инструкциите на Джесика той печели 28 хил. долара. След това е убеден да заложи 10 хил. - вложение, което отново му носи много пари. Убеден, че инвестициите в търговията със злато работят, той влага 50 000 долара и смята, че ще реализирал обща печалба от около 13 000 долара.

Всичко това обаче се оказва измислица. Приложението MetaTrader, което предлага лицензи за своя софтуер, дава възможност за легитимна търговия от страна на реални брокерски къщи. Но също така позволява на притежателите на лицензи да използват конкретен плъгин, известен като Virtual Dealer, който може да се използва и от измамници за манипулиране на пазарни цени и симулиране на салда по сметки, печалби или загуби. С други думи - всичко изглежда и се усеща като истинско, но всъщност е измислица.

В случая на Сай целият интерфейс за търговия е бил измислица. Джесика или е контролирала резултатите в приложението, или е подавала информацията на Сай на някой друг, който го е правил. Той никога повече няма да види парите, които е вложил в тези "инвестиции".

"Поех риск, за да подобря живота на семейството си и на братята и сестрите си, и се опитах да изненадам семейството си. Мисията ми беше да се опитам да намаля часовете, в които работи съпругата ми, и се надявах, че ще мога да помогна за стандарта на живот на братята и сестрите ми", разказва мъжът пред "Forbes".

Може да се случи навсякъде и на всеки

Схемата "клане на прасе" не зависи от платформата, която се използва. Тя може да се реализира в LinkedIn, в приложения за запознанства или дори чрез случайни текстови съобщения. Но тези измами следват една и съща логика: Обикновенен чат се превръща в разговор с инвестиционни съвети. След това, от определен момент, жертвата - или "прасето" - се угоява - подмамено е да похарчи повече пари, след което бива "заклано" - когато измамникът избяга с парите.

Всеки може да стане мишена, пишат от "Forbes", като посочват, че през последните седмици са разговаряли с различни хора, измамени по този начин - търговци, студенти, инженери, лекари. Много от тях са високообразовани и с добри познания в областта на цифровите технологии. Но това не им е попречило да загубят огромни суми пари.

Някои са загубили десетки хиляди долари, други - стотици хиляди, а трети са се разделили с над 1 млн. долара. Много малко от тях са успели да си върнат парите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024