Кипър откри ново находище на газ в разгара на кризата в Европа Снимка: © Getty Images

Ново находище на природен газ в Кипър може да помогне на Европа да си осигури алтернативни източници на енергия. Това обяви министърът на енергетиката на страната Наташа Пилидес, цитирана от Associated Press.

Находището е открито при проучвания на италианската компания Eni и френската Total в блока Кронос-1 на 160 км от брега на Кипър, в рамките на ексклузивната икономическа зона на острова. Това е вторият потенциален източник на газ, който международният консорциум намира в региона след "Калипсо" през 2018.

Eni обявиха, че откритието в Кронос-1 може да отключи допълнителен потенциал за добив на газ, като засега не съобщава конкретни прогнози за обеми. Край Кипър вече има още две находища, разработвани от ExxonMobil и Qatar Petroleum, както и от Chevron, Shell и израелската NewMed Energy.

Правителството на Кипър посочва, че руската инвазия в Украйна е дала допълнителен стимул за намирането на алтернативни енергийни източници. Според министъра на енергетиката - най-вероятният сценарий за транспортирането на газа към европейските пазари е да се пренесе с тръбопровод до египетски преработвателни бази за втечняване и след това да се върне с кораби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024