Кирил Ананиев обяви "извънредна епидемична обстановка"

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че е внесъл в Министерски съвет и е получил одобрение за обявяване на извънредна епидемична обстановка. Предстои да се издадат няколко заповеди, които ще влязат от 0 часа на 14-ти май. Това са в 4 вида заповеди:

  • противоепидемични;
  • за преминаването през КПП и ограничения в движението;
  • за карантината и изолацията на хората при заболяване и контакт с болни хора;
  • за търговски обекти и дейности, които ще продължат да работят.

На 13 май изтече срокът на обявяването извънредно положение. Същия ден бяха публикувани измененията и допълненията в Закона за здравето, който ни дава възможност да публикуваме извънредни мерки. Чл. 63. ал.2 дава възможност министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да внесе предложение в МС и той да вземе решение за извънредна епидемична обстановка. Ние се възползвахме от тази възможност, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта и смятаме, че мерките трябва да се продължат, каза министър Ананиев.

По думите му оценката на на здравния главен инспектор е много задълбочена. "Смятаме, че пандемията е тежка извънредна ситуация за здравето на българското граждани" - това е общото мнение на министъра и главния държавен инспектор.

Обявената извънредна епидемична ситуация ще е в сила от 14 май до 14 юни.

Огнищата на Covid-19 са в цялата страна, много медицински персонал е засегнат, което поставя под опасност работата в някои отделения или болници, каза още министърът.

Според него в заповедите, които ще издаде няма нищо ново, в тях ще са обобщени досегашните мерки.

Две са новите мерки: разрешават се трансплантациите, както и посещенията в парковете и градските градини за всички граждани.

Ако обаче в продължение на една седмица има високи стойности на новозаболели, има готовност да се предприемат и обратните мерки. Всички граждани, които влизат в България, ще са обект на 14-дневна карантина.

Предстои да се направи анкета с родителите, за да се прецени как да се възстанови работата на детските градини. Със сигурност групите ще бъдат редуцирани като брой. Ще се правят PCR тестове на всички служители в градините и ще се спазват строги предписания.

По отношение на поръчаните маски от Китай - 1 млн. на брой, Ананиев каза, че са пристигнали само част от тях, чакат се още самолети. Ще бъдат разпределени от РЗИ-тата, те са обикновени маски и ще бъдат разпределени по админстративните структури.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022