Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че е внесъл в Министерски съвет и е получил одобрение за обявяване на извънредна епидемична обстановка. Предстои да се издадат няколко заповеди, които ще влязат от 0 часа на 14-ти май. Това са в 4 вида заповеди: 

  • противоепидемични;
  • за преминаването през КПП и ограничения в движението;
  • за карантината и изолацията на хората при заболяване и контакт с болни хора;
  • за търговски обекти и дейности, които ще продължат да работят.

 На 13 май изтече срокът на обявяването извънредно положение. Същия ден бяха публикувани измененията и допълненията в Закона за здравето, който ни дава възможност да публикуваме извънредни мерки. Чл. 63. ал.2 дава възможност министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да внесе предложение в МС и той да вземе решение за извънредна епидемична обстановка. Ние се възползвахме от тази възможност, тъй като няма рязка промяна в развитието на болестта и смятаме, че мерките трябва да се продължат, каза министър Ананиев.

По думите му оценката на на здравния главен инспектор е много задълбочена. "Смятаме, че пандемията е тежка извънредна ситуация за здравето на  българското граждани" - това е общото мнение на министъра и главния държавен инспектор. 

Обявената извънредна епидемична ситуация ще е в сила от 14 май до 14 юни.

Огнищата на Covid-19 са в цялата страна, много медицински персонал е засегнат, което поставя под опасност работата в някои отделения или болници, каза още министърът. 

Според него в заповедите, които ще издаде няма нищо ново, в тях ще са обобщени досегашните мерки.

Две са новите мерки: разрешават се трансплантациите, както и посещенията в парковете и градските градини за всички граждани.

Ако обаче в продължение на една седмица има високи стойности на новозаболели, има готовност да се предприемат и обратните мерки. Всички  граждани, които влизат в България, ще са обект на 14-дневна карантина. 

Предстои да се направи анкета с родителите, за да се прецени как да се възстанови работата на детските градини. Със сигурност групите ще бъдат редуцирани като брой. Ще се правят PCR тестове на всички служители в градините и ще се спазват строги предписания. 

По отношение на поръчаните маски от Китай - 1 млн. на брой, Ананиев каза, че са пристигнали само част от тях, чакат се още самолети. Ще бъдат разпределени от РЗИ-тата, те са обикновени маски и ще бъдат разпределени по админстративните структури. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети