Кирил Петков: 70 руски дипломати ще бъдат изгонени от България Снимка: © Getty Images

Кирил Петков обяви, че 70 руски дипломати ще бъдат отстранени от посолството в София поради данни на службите за непозволени действия в полза на руските разузнавателни служби срещу интересите на България.

"Това са 70 човека - те са били на най-различни официални позиции. Всички те са дипломати към посолството. Реално са извършвали несвойствени дейности за тези дипломатически позиции. Искам да поздравя българските служби. Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме институции, които ще реагират", каза Кирил Петков пред журналисти в Народното събрание.

Той подчерта, че това не е акт на агресия към руския народ. Петков добави, че очаква "в неделя един пълен самолет с хора да замине за Москва".

Изгонването на руските дипломати се оказа изненада за лидера на коалиционния партньор БСП Корнелия Нинова. Тя нарича случилото се "безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици".

Решението "не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел", пише Нинова. Неразбирателството се случва малко преди да започне нов коалиционен съвет, на който ПП ще преговарят за евентуален следващ кабинет в 47 НС.

Новината за изгонването на хората от Руското посолство идва близо два месеца след като премиерът Кирил Петков за първи път съобщи намеренията си за съкращаване на дипломатическото представителство на Русия в България.

В посолството в София са акредитирани 114 души, за които Петков постави под въпрос доколко работят за укрепване на отношенията между двете държави.

От началото на войната в Украйна до този момент България беше обявила 13 руски дипломати за персона нон грата заради разкрития за тяхна шпионска дейност - включително вербуване на агенти на ДАНС.

МВнР също публикува съобщение за това, че заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е връчила нота на Елеонора Митрофанова, с която информира за намаляване на персонала на руските представителства в България - до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани, се казва в информацията.

България иска Русия да закрие временно и генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

На посланик Митрофанова са връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023