Кирил Петков: България не трябва да е само консуматор на сигурност

Кирил Петков обяви, че българската отбранителна стратегия във връзка с напрежението около Русия и НАТО ще се изгради на основата на българската армия с приоритетно финансиране в "дефицитите" на армията.

По думите на военния министър Стефан Янев - средства ще бъдат инвестирани в изграждането на батальонна бойна група като приоритетна задача на отбранителните способности в рамките на НАТО.

"Българската армия ще бъде водеща - български войски, български командване и реално българско военно лидерство. За съжаление в годините нашата армия не е финансирана достатъчно и не е финансирана по правилния начин. Ще инвестираме в българската армия точно по тези дефицити. Не да се купува техника, която не е избрана системно, а армията да застане на своето място. Оттук нататък България не трябва да е само консуматор на сигурност, а да е конструктивен партньор в рамките на НАТО", каза Кирил Петков.

Министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че държавата планира да подготви батальонна бойна група от български войски под българско командване като позиция в рамките на отбранителните сили на НАТО.

"В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал ние преследваме развитие на собствените си въоръжени сили. Търсим начин как да компенсираме дефицитите по приоритетен начин", каза Янев.

Казусът с изграждането на батальонни бойни групи е част от стратегията за модернизиране на Сухопътните войски, за която Янев настоява от месеци. В свое интервю от декември 2021 той говори за нуждата от придобиване на бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи, "респективно на механизирана бригада, която трябва да бъде именно този стълб на българските отбранителни способности, включително и в светлината на тези способности, които би трябвало да работят съвместно с въоръжените сили на страните членки на НАТО".

Кабинетът е потвърдил позицията си за това, че е нужна деескалация на напрежението между НАТО и Русия и използване на всички възможности този конфликт да се реши по дипломатически път.

"Дипломатическото говорене е важно да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности. Това ще докаже, че сме предвидим съюзник в НАТО", каза външният министър Теодора Генчовска.

Премиерът и министрите отказаха да приемат въпроси на журналисти по повод решенията на Министерски съвет.

Очаква се в 15:30 ч. те да участват в пленарното заседание на Народното събрание във връзка с конфликта Русия - Украйна и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО.

По-рано днес бившият премиер Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще подкрепи евентуално решение на правителството за допускане на военни сили от държави членки на НАТО в България.

"Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби по плана на НАТО, ще ги подкрепим, защото сме убедени, че само мощната отбрана на всички като един ще спре агресията", каза Борисов на брифинг в централата на ГЕБР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024