Кирил Петков обяви, че българската отбранителна стратегия във връзка с напрежението около Русия и НАТО ще се изгради на основата на българската армия с приоритетно финансиране в "дефицитите" на армията.

По думите на военния министър Стефан Янев - средства ще бъдат инвестирани в изграждането на батальонна бойна група като приоритетна задача на отбранителните способности в рамките на НАТО.

"Българската армия ще бъде водеща - български войски, български командване и реално българско военно лидерство. За съжаление в годините нашата армия не е финансирана достатъчно и не е финансирана по правилния начин. Ще инвестираме в българската армия точно по тези дефицити. Не да се купува техника, която не е избрана системно, а армията да застане на своето място. Оттук нататък България не трябва да е само консуматор на сигурност, а да е конструктивен партньор в рамките на НАТО", каза Кирил Петков.

Министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че държавата планира да подготви батальонна бойна група от български войски под българско командване като позиция в рамките на отбранителните сили на НАТО.

"В търсенето на демонстрация на възпиращ потенциал ние преследваме развитие на собствените си въоръжени сили. Търсим начин как да компенсираме дефицитите по приоритетен начин", каза Янев.

Казусът с изграждането на батальонни бойни групи е част от стратегията за модернизиране на Сухопътните войски, за която Янев настоява от месеци. В свое интервю от декември 2021 той говори за нуждата от придобиване на бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи, "респективно на механизирана бригада, която трябва да бъде именно този стълб на българските отбранителни способности, включително и в светлината на тези способности, които би трябвало да работят съвместно с въоръжените сили на страните членки на НАТО".

Кабинетът е потвърдил позицията си за това, че е нужна деескалация на напрежението между НАТО и Русия и използване на всички възможности този конфликт да се реши по дипломатически път.

"Дипломатическото говорене е важно да бъде подкрепено от самочувствие, че разполагаме с необходимите отбранителни способности. Това ще докаже, че сме предвидим съюзник в НАТО", каза външният министър Теодора Генчовска.

Премиерът и министрите отказаха да приемат въпроси на журналисти по повод решенията на Министерски съвет.

Очаква се в 15:30 ч. те да участват в пленарното заседание на Народното събрание във връзка с конфликта Русия - Украйна и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО.

По-рано днес бившият премиер Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще подкрепи евентуално решение на правителството за допускане на военни сили от държави членки на НАТО в България.

"Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби по плана на НАТО, ще ги подкрепим, защото сме убедени, че само мощната отбрана на всички като един ще спре агресията", каза Борисов на брифинг в централата на ГЕБР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"