Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост" Снимка: © European Union

"Ако игнорираме шест месеца съвместна работа, приоритетите, които те поставиха, че те свалиха правителството, това би било дефиницията на "глупост". Тези хора се доказаха" - с тези думи премиерът в оставка Кирил Петков категорично отписа пред БНР възможността за преговори с управата на ИТН за формирането на предстоящо правителство.

56-ия министър-председател на България потвърди, че няма да влиза в разговори с партия "Има такъв народ", ако тя реши да опита да се възползва от полагащия ѝ се евентуален трети мандат, връчен от президента.

""Продължаваме промяната" със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме," добави той. "Когато знаеш, че има задкулисие там, няма как да подадеш ръка и да кажеш, че забравяме всичко. Мотивацията на този човек няма как да бъде еднаква с нашата."

Оставката на кабинета ще бъде внесена в деловодството на парламента в понеделник. На въпрос дали има възможност ПП да върне директно първия мандат, който трябва да бъде връчен на тях, Петков отговори: "Това зависи от разговорите, които ще водим. Ако видим, че нито един депутат не е готов да направи тази стъпка."

Премиерът в оставка каза, че "трябва да е ясно" че не желае да се стига до избори, но правителство не трябва да се изгражда на всяка цена. Все пак ако такова бъде формирано с мандат на "Продължаваме промяната" той посочи, че "най-вероятно" ще остане министър-председател, а Асен Василев ще бъде министър на финансите.

Относно възможността партията му да се яви на евентуални предсрочни избори заедно с "Демократична България" Кирил Петков съобщи, че все още не са водени такива разговори, но увери, че "в бъдеща коалиция, в която ние управляваме, партньорството ни с Демократична България е на 100%".

Той добави, че през последните шест месеца ПП, ДБ и БСП са водили много добър диалог, дори понякога да не са имали съгласие по дадени въпроси. За условието за подновяването на преговорите с "Газпром", поставено от Корнелия Нинова, той каза, че е готов да влезе в разговори:

"Ние не сме спрели да им казваме на Газпром "Имаме си договор, моля изпълнявайте си задълженията по него." Единственият начин, по който сега можем да преговаряме е "Приемаме вашите едностранни изисквания, моля ви не слагайте нови едностранни изисквания". С БСП имаме добра комуникация и имат експерти, които добре разбират. Не е въпросът рубли или не рубли. Въпросът е каква е стратегията на България и какво правим, ако "Газпром" спре газоподаването. Явно е, когато си във война, че предприемаш драстични мерки. Представяте ли си да имате доставчик, с когото сте във война. Той би направил всичко, за да използва това, ако сте уязвими."

"Притеснявам се, че в момента не говорим срещу "Газпром" идеологически. Имаме два проблема с тях. Малкият проблем е, че те промениха договора едностранно. По-големият е, че независимо от това какъв договор имаме, ако Русия реши да удари Европа енергийно, просто натиска бутона и газа приключва ноември месец заради войната. "

Петков коментира и опасенията си от това какви решения би взел евентуален служебен енергиен министър по казуса: "В момента най-лесното нещо е да кажеш "ноември не ме интересува какво ще се случи", ще плащам в рубли и всичко ще е наред."

Министър-председателят в оставка говори и по темата за връщането на хартиените бюлетини и бе категоричен, че "Продължаваме промяната" няма да подкрепи БСП за това: ""Много по-честни избори имахме, защото нямахме тези протоколи, тези торби с бюлетини, които се разнасят по спортни зали, нямаше тези възможности за манипулации. Това би било стъпка назад."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024