Кирил Петков и Асен Василев стават депутати от Пловдив и Хасково Снимка: © Ладислав Цветков, bTV

Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са избрали да станат народни представители от родните си градове - Пловдив и Хасково.

И Петков, и Василев бяха водачи в още една столична листа, но са предпочели да освободят позиции от София за влизането на резервните кандидат-депутати. Това са Мирослава Петрова от София 24 МИР и Борислав Антонов от 23 МИР. Пълният списък с окончателно избраните депутати ще бъде публикуван от ЦИК след събиране на всички заявления на дублиращите се народни представители.

По информация на БНР досегашният председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова ще влезе от Русе, за да отвори място за втория в МИР-Разград Гюнай Хюсмен.

Костадин Ангелов влиза от Велико Търново, а от листата на ГЕРБ във Варна би трябвало да влезе Бранимир Балачев.

Бившият образователен министър Красимир Вълчев влиза от Стара Загора, като оставя бившия министър на икономиката Лъчезар Борисов без депутатско място. Вместо това се отваря мандат през Шумен за Илтер Садъков - син на ръководителя на ловното стопанство "Паламара" Бейзат Яхя.

В БСП Корнелия Нинова е предпочела да стане депутат от София, за да даде мандат на резервния кандидат от листата във Варна - Борислав Гуцанов. Без мандат остава лидерът на "Екогласност" Емил Георгиев, който е коалиционен партньор на левицата и на тези избори.

Кристиан Вигенин освобождава място от Пловдив за Иван Богомилов Петков, след като е решил да влезе в 47 Народно събрание през листата си в Ямбол.

Пренареждане има и в ДПС - Мустафа Карадайъ освобождава позиция в Кърджали, откъдето ще влезе Павлин Кръстев, и става депутат от втората си листа в Шумен.

Делян Пеевски ще е депутат от Благоевград, а свободното му място от МИР - Велико Търново се пада на Йордан Цонев.

Цонев беше водач на листата в Пазарджик, но се отказва от това място и отваря път на Небие Кабак.

Костадин Костадинов, който беше избран и във Варна, и в София-25, влиза от първия район, като отваря място за Иво Русчев.

Според неофициална информация - Антоанета Цонева от "Демократична България" е предпочела да бъде депутат от Пазарджик, вместо от София-23. Така е оставен без мандат представителят на "Зелено движение" от пазарджишкия МИР Васил Тодев, който е пренаредил листата с преференциален вот.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024