Снимка: © Булевард България

Служебният министър на икономиката Кирил Петков има влог от над 1 млн. лв. в чужбина, вътрешният министър Бойко Рашков е с най-много имоти, Атанас Пеканов има акции в Tesla, а Асен Василев е със скромни приходи, въпреки че е участвал в няколко търговски дружества. 

Това са основните изводи от декларациите за имущество и интереси, подадени в регистъра на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

Петков е сред най-заможните министри от служебния кабинет „Янев“. Той има влог в чужбина 1,12 млн. лв. и още 20 хиляди лева в България. Отделно разполага с 50 000 долара налични средства. През 2021 е придобил автомобил Lexus за 60 хил. лв. заедно със съпругата си. Двамата имат и Mini Cooper за 13 500 лв. от 2012 г., а съпругата му притежава „Сладкарницата на Линда“.

В годината преди да стане министър, Петков участва в две търговски дружества, на които е управител, влиза и в ръководствата на две фондации и едно сдружение.

Служебният финансов министър Асен Василев е декларирал сравнително скромни доходи и имоти – апартамент в София от 54 кв. м. и налични средства в размер на 74 032 лева. Тези цифри идват на фона на участието му в 4 търговски дружества и в управленските или контролни органи на 6 дружества в годината преди назначаването му за министър.

Силовият вицепремиер Бойко Рашков е с 19 имота – апартаменти, дворни места, къщи, ниви, складове, гаражи. Три от апартаментите му са в София, освен това разполага с жилище в Несебър и с фитнес. Има влог в Банка ДСК за над 100 хил. лева, както и кредитна карта с лимит до 10 хил. лв.

Служебният премиер Стефан Янев е декларирал апартамент и ателие в София, както и апартамент в Банско, придобити от 1997 до 2016 г. Има влогове на свое име и на името на съпругата му на стойност над 70 хиляди лева.

Служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов има две акции за 1271 лева в компанията на Илон Мъск Tesla Inc. Притежава и 13 акции в германската биотехнологична компания CireVac. Наличните му парични средства са 47 хиляди лева.

Здравният министър Стойчо Кацаров декларира 11 недвижими собствености, 4 леки коли и спестявания за около 600 хил. лв. – на него и на близките му. Той и съпругата му Елисавета Енишейнова имат на влог около 230 хиляди лева, тя притежава и медицински център.

Социалният министър Гълъб Донев има къща с двор в София, вила с двор и гараж в с. Понор (Костинброд), а съпругата му – апартамент и зъболекарски кабинет. Имотите са придобити като дарение. Двамата имат офис за 100 хиляди лева от 2020 г. В декларацията е посочен заем за 100 хил. лв.

Правосъдният министър Янаки Стоилов и съпругата му имат влогове за близо 77 хиляди лева. Декларирали са два апартамента и вила в София, апартамент с двор и гараж във Враца и къща с парцел в Севлиево. Имат лизинг за над 13 хил. лева.

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова има три апартамента в София и ателие, придобити до 2014 г. През 2021 г. е придобила къща с двор в столицата с площ от 780 кв. м. – за 430 хиляди лева. Наличните ѝ парични средства са 41 521 лв.

Министърът на околната среда Асен Личев е декларирал къща с двор в с. Гара Орешец, придобита през 2007 г. Той има и влог от 15 хиляди лева.

Христо Бозуков – министърът на земеделието – е декларирал два апартамента и къща с двор в Пловдив, придобити от 2003 до 2014. Със съпругата му имат банкови депозити за над 150 хил. лв.

Енергийният министър Андрей Живков се е сдобил с къща с двор в Кюстендилско и автомобил Mercedes за 12 хил. лв. Декларирал е апартамент в София, има и ипотечен кредит за 87 хил. лв.

През 2020 г. наличните парични средства на бившия премиер Бойко Борисов са се увеличили до 184 хиляди лева. През 2019 те са били 117 хиляди. Средствата са от трудови доходи. Сумата в банковия му влог не се е променяла от 2018 г. и продължава да е около 190 хиляди лева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски си сложи бустерна доза срещу Covid-19

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ