Снимка: © Getty Images

Премиерът Кирил Петков отправи сериозни критики срещу поведението на ГЕРБ и останалите опозиционни сили, които в сряда събориха кабинета му и продължават да провалят работата на парламента - включително за Северна Македония.

Петков обвини в "политическа подлост" Бойко Борисов за това, че пред медиите е обявил пълна подкрепа за френското предложение за преговорите с РСМ, а в следобедните часове депутатите му блокираха работата по тази тема в Комисията по външна политика.

"Не може да излизаш по телевизията и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо, а следобяд да блокираш комисията. Това е абсолютна политическа подлост. Да отидат на комисия, да правят кворум. Нали бяха много стабилни, силни, всичко знаят. Втори ден не могат да направят кворум. Ако имат истинска позиция, днес комисията заседава. В следващите дни може да има отворена дискусия, в която целият български народ да разбере - всички трябва да знаят, че сме защитили позицията на България с това предложение", каза Кирил Петков пред журналисти в Брюксел.

В момента там започва срещата на ЕС и лидерите от Западните Балкани, а след това ще се проведе и Европейският съвет с участието на правителствените ръководители от 27-те страни членки.

Петков потвърди, че няма да направи каквито и да е промени по досегашната българска позиция за ветото, докато Народното събрание не вземе различно решение и призова депутатите да не провалят "историческия момент".

"Или сте страхливци, които се опитват да прехвърлят горещия картоф, или сте крадци, които опитват да клатят правителството заради милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се говори пред целия български народ и да се вземе правилното решение. Ако (Бойко Борисов) иска да изглежда като държавник - бивш държавник, така да го нарека - да отиде (ГЕРБ) на комисия, да се насрочи един общ отворен дебат, хората да видят, че няма нищо скрито-покрито, и да се гласува. Това са правилните стъпки", каза още Кирил Петков.

Той обвини в бездействие и президента Румен Радев заради отказа му да свика КСНС по темата за Северна Македония след получаването на френското предложение.

"Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места. Ако си президент на място викаш КСНС, служби, партии, сядаме, обсъждаме и излизаме - но не. Това било работа на правителството, на премиера. Маските паднаха, омръзна ми от страхливци", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170