Кирил Петков не би влязъл отново в коалиция с "троянски кон" Снимка: © Screenshot

Втори път не бих влязъл в коалиция, където имаме "троянски кон". Пред обществото ти получаваш целия негатив от общото управление, но когато кажеш "ама имахме "троянски кон" вътре, това звучи като оправдание". Така бившият премиер Кирил Петков коментира отношенията с "Има такъв народ".

В интервю за "Дарик радио" съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) призна, че по време на управлението на ръководения от него кабинет, е направил грешки. Една от тях е била призивът му към българските граждани да дарят по една заплата в подкрепа на Украйна. Петков определи изказването си като "огромна грешка" и обясни, че породилата се вълна от критики "донякъде" е била оправдана.

Като допусната друга грешка бившият премиер посочи, че не е трябвало да има цялостни ресори за единична партия в министерствата, а е трябвало да бъдат назначени заместник-министри. По преценка на неговата формация всяка партия в състава на коалицията разполагаше със собствено министерство.

"Това беше грешка, защото човек трябва да има по-голям контрол, особено когато управлява", подчерта той.

Петков отхвърли възможностите за коалиция с ГЕРБ, "докато Борисов ги управлява".

"При него проблемът е много ясен. Той е правил много грешки и според мен престъпления. Той няма как да позволи да се направи съдебната реформа, която на нас ни трябва, по една много проста причина - ако я направим, той ще влезе в затвора", коментира съпредседателят на ПП.

Той все пак остава оптимист за следващия български парламент и се надява да бъдат осигурени 121 депутата, които да продължат това, което кабинетът му е започнал.

Петков изрази притеснение около социологическото проучване на "Маркет Линкс", според което "Възраждане" изпреварва "Демократична България". Притесненията му са заради факта, че в лицето на "Възраждане" в българския парламент ще влезе партия, която ще иска "да смени геополитическата ориентация" на страната. Той сравни организацията, водена от Костадин Костадинов, с новосформираната партия на Стефан Янев "Български възход" и посочи, че двете формации имат "една и съща платформа и са готови да представят една нова посока за България", която е против ЕС и НАТО.

Бившият премиер изрази и съмненията си около геополитическата ориентация на президента Румен Радев.

"Видяхме, че през цялото време на правителството, когато ние управлявахме, всичките критики, които ние понесохме (от президента), бяха на тема геополитика", коментира той.

Петков съобщи, че от "Продължаваме промяната" са наблюдавали близо 3 500 статии, написани срещу тях само в последните 30 дни. По думите му срещу партията се води "една много сериозна медийна кампания", която се опитва да ги очерни.

За твърденията на регионалното министерство, че в газовата връзка с Гърция няма газ, Петков заяви:

"Кадрите, които видяхме – да, сигурно някакви бордюри не са завършени, но тръбата е пълна с 40 бара. Важно е тази връзка да влезе в експлоатация, защото цената на количеството, което минава през тръбата, пада да кажем от 140 евро на около 30 евро. Толкова е голям маржът между пазарните цени на газа в Европа и цената на газа, който ще тече по тази връзка, че ние нямаме право на нито един ден да забавим пускането на връзката".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024