Снимка: © Screenshot

Втори път не бих влязъл в коалиция, където имаме "троянски кон". Пред обществото ти получаваш целия негатив от общото управление, но когато кажеш "ама имахме "троянски кон" вътре, това звучи като оправдание". Така бившият премиер Кирил Петков коментира отношенията с "Има такъв народ".

В интервю за "Дарик радио" съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) призна, че по време на управлението на ръководения от него кабинет, е направил грешки. Една от тях е била призивът му към българските граждани да дарят по една заплата в подкрепа на Украйна. Петков определи изказването си като "огромна грешка" и обясни, че породилата се вълна от критики "донякъде" е била оправдана.

Като допусната друга грешка бившият премиер посочи, че не е трябвало да има цялостни ресори за единична партия в министерствата, а е трябвало да бъдат назначени заместник-министри. По преценка на неговата формация всяка партия в състава на коалицията разполагаше със собствено министерство.

"Това беше грешка, защото човек трябва да има по-голям контрол, особено когато управлява", подчерта той.

Петков отхвърли възможностите за коалиция с ГЕРБ, "докато Борисов ги управлява".

"При него проблемът е много ясен. Той е правил много грешки и според мен престъпления. Той няма как да позволи да се направи съдебната реформа, която на нас ни трябва, по една много проста причина - ако я направим, той ще влезе в затвора", коментира съпредседателят на ПП.

Той все пак остава оптимист за следващия български парламент и се надява да бъдат осигурени 121 депутата, които да продължат това, което кабинетът му е започнал.

Петков изрази притеснение около социологическото проучване на "Маркет Линкс", според което "Възраждане" изпреварва "Демократична България". Притесненията му са заради факта, че в лицето на "Възраждане" в българския парламент ще влезе партия, която ще иска "да смени геополитическата ориентация" на страната. Той сравни организацията, водена от Костадин Костадинов, с новосформираната партия на Стефан Янев "Български възход" и посочи, че двете формации имат "една и съща платформа и са готови да представят една нова посока за България", която е против ЕС и НАТО.

Бившият премиер изрази и съмненията си около геополитическата ориентация на президента Румен Радев.

"Видяхме, че през цялото време на правителството, когато ние управлявахме, всичките критики, които ние понесохме (от президента), бяха на тема геополитика", коментира той.

Петков съобщи, че от "Продължаваме промяната" са наблюдавали близо 3 500 статии, написани срещу тях само в последните 30 дни. По думите му срещу партията се води "една много сериозна медийна кампания", която се опитва да ги очерни.

За твърденията на регионалното министерство, че в газовата връзка с Гърция няма газ, Петков заяви:

"Кадрите, които видяхме – да, сигурно някакви бордюри не са завършени, но тръбата е пълна с 40 бара. Важно е тази връзка да влезе в експлоатация, защото цената на количеството, което минава през тръбата, пада да кажем от 140 евро на около 30 евро. Толкова е голям маржът между пазарните цени на газа в Европа и цената на газа, който ще тече по тази връзка, че ние нямаме право на нито един ден да забавим пускането на връзката".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер