Причината България все още да не е член на Шенген е заради това, че "за доста от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали". 

Това обяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел след срещите си с няколко от правителствените ръководители от ЕС. 

Петков посочи, че е разговарял с Марк Рюте за Шенген - Нидерландия е една от страните, които от десетилетие спират членството на България в зоната.  

"Проблемът е, че през годините, доста от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали. И няма доверие. Сега трябва да направим едно ново ниво на доверие. Те подават ръка, но нали знаем всички приказката за лъжливото овчарче как се случва? Оттук нататък важно е за нас да покажем, че новото българско правителство прави това, което обещава", каза Петков.

На въпроса каква е перспективата на България за членствов в Шенген, той отговори: 

"Трябва да изградим доверие. Номинално явно сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно - да няма контрабанда по границите, да има контрол, да гарантираме, че не само като закони и риторика, а като истинско изпълнение го постигаме. Хората искат резултати - като казваме, че махаме златните паспорти, да мине законопроектът и да ги махнем, а не да си говорим през годините. Като казваме, че намаляваме контрабандата, да сме сигурни, че нашите митничари наистина я спират. Те знаят, че номинално сме там, но не ни вярват в съдържанието. Но дават кредит на доверие на новото правителство, сега трябва да го изпълним с резултати", каза още той. 

Кирил Петков обяви, че е водил разговори и с президента на Египет, пред когото обещал, че ако иска да купува оръжейна продукция от български производители, вече ще може да го прави "без посредници и без брокери". 

"Единственото, което ме интересува, е държавните и частните предприятия в отбранителната индустрия да правят добра търговия на максимално добри условия, а не да обогатяват посредници", каза още той. 

Петков заяви, че е получил напътствия от президента на Руанда за борбата с корупцията (през 2021 г. африканската държава е била на 52-ро място в света, докато България e 78-ма по индекса на усещане за корупция на Transparency International). 

Пол Кагаме е казал на Петков, че "пътят, по който си тръгнал е много верен - не се таргетират малките хора, таргетираш големите босове, защото всичко тръгва отгоре". 

Анонсът на премиера за Шенген беше посрещнат с критична декларация на евродепутатите на ГЕРБ, които го обвиняват за това, че "предава националния ни интерес". 

Те напомнят за множество доклади на ЕК, в които се говори за това, че България е изпълнила критериите за членство, както и декларация на ЕП с настояване за незабавно включване в зоната - въпреки това държавата остава извън Шенген от 15 години, без ясна перспектива за успех. 

Тезата за готовността на България се повтаря още от първия кабинет на Бойко Борисов, който през 2011 г. твърдеше, че остават само "дреболии - една сграда да измажем", за да изпълним всички заложени показатели. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"