Кирил Петков: Не сме в Шенген, защото сме лъгали за доста неща

Причината България все още да не е член на Шенген е заради това, че "за доста от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали".

Това обяви премиерът Кирил Петков пред журналисти в Брюксел след срещите си с няколко от правителствените ръководители от ЕС.

Петков посочи, че е разговарял с Марк Рюте за Шенген - Нидерландия е една от страните, които от десетилетие спират членството на България в зоната.

"Проблемът е, че през годините, доста от нещата, които сме обещавали, сме ги лъгали. И няма доверие. Сега трябва да направим едно ново ниво на доверие. Те подават ръка, но нали знаем всички приказката за лъжливото овчарче как се случва? Оттук нататък важно е за нас да покажем, че новото българско правителство прави това, което обещава", каза Петков.

На въпроса каква е перспективата на България за членствов в Шенген, той отговори:

"Трябва да изградим доверие. Номинално явно сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно - да няма контрабанда по границите, да има контрол, да гарантираме, че не само като закони и риторика, а като истинско изпълнение го постигаме. Хората искат резултати - като казваме, че махаме златните паспорти, да мине законопроектът и да ги махнем, а не да си говорим през годините. Като казваме, че намаляваме контрабандата, да сме сигурни, че нашите митничари наистина я спират. Те знаят, че номинално сме там, но не ни вярват в съдържанието. Но дават кредит на доверие на новото правителство, сега трябва да го изпълним с резултати", каза още той.

Кирил Петков обяви, че е водил разговори и с президента на Египет, пред когото обещал, че ако иска да купува оръжейна продукция от български производители, вече ще може да го прави "без посредници и без брокери".

"Единственото, което ме интересува, е държавните и частните предприятия в отбранителната индустрия да правят добра търговия на максимално добри условия, а не да обогатяват посредници", каза още той.

Петков заяви, че е получил напътствия от президента на Руанда за борбата с корупцията (през 2021 г. африканската държава е била на 52-ро място в света, докато България e 78-ма по индекса на усещане за корупция на Transparency International).

Пол Кагаме е казал на Петков, че "пътят, по който си тръгнал е много верен - не се таргетират малките хора, таргетираш големите босове, защото всичко тръгва отгоре".

Анонсът на премиера за Шенген беше посрещнат с критична декларация на евродепутатите на ГЕРБ, които го обвиняват за това, че "предава националния ни интерес".

Те напомнят за множество доклади на ЕК, в които се говори за това, че България е изпълнила критериите за членство, както и декларация на ЕП с настояване за незабавно включване в зоната - въпреки това държавата остава извън Шенген от 15 години, без ясна перспектива за успех.

Тезата за готовността на България се повтаря още от първия кабинет на Бойко Борисов, който през 2011 г. твърдеше, че остават само "дреболии - една сграда да измажем", за да изпълним всички заложени показатели.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023

Явор Божанков: Борисов е на финала на кариерата си, но колко ще продължи този финал?

Има външнополитически риск България трайно да бъде откъсната от сърцето на Европа

09:00 - 25.03.2023