Кирил Петков няма да бъде обвинен по казуса с двойното гражданство

Специализираната прокуратура няма да разследва Кирил Петков по казуса с декларацията за гражданството му. Вместо това е прехвърлила проверката на по-ниско ниво - в Софийската районна прокуратура преди 3 дни.

От своя страна - прокурорите в СРП са решили, че няма основание да разследват Кирил Петков, защото декларацията му с невярна информация "няма доказателствена стойност, а само заявителски и уведомителен характер", по думите на шефа на районната прокуратура Невена Зартова.

Поради тази причина прокуратурата е решила да откаже образуване на досъдебно производство.

Председателят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова обясни невъзможността да се търси наказателна отговорност на Кирил Петков за тази декларация с несъвършенство в НК.

В чл. 313 НК се казва: "Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева".

Тук обаче не е спомената изрично конституцията, а само "закон, указ или постановление на МС".

Решението беше съобщено ден след изтичането на максималния срок за произнасяне по сигналите срещу Петков. Проверките срещу него започнаха още на 15 септември в Специализираната прокуратура.

На 13 декември - денят, в който той се закле като новоизбран министър-председател на България - наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че разследването всъщност не е в компетенциите на институцията.

"Специализираната прокуратура не е компетентна, защото към датата на подаване на декларацията Кирил Петков не е имал служебно качество на член на Министерски съвет. Доколкото декларацията е подадена в София, Спецпрокуратурата е изпратила цялата преписка към СРП", каза говорителят на Специализираната прокуратура.

Обвинението е отказало да заведе досъдебно производство срещу Кирил Петков и по още два сигнала - за предполагаемо престъпление по служба и за предполагаема невярна информация в декларацията му за имотно състояние и конфликт на интереси.

Наблюдаващият прокурор е постановил отказ за образуване на досъдебно производство за предполагаемо престъпление по служба (за борда на ББР), защото в хода на проверката не са събрани данни Кирил Петков да е бездействал по служба или да е превишил своите права и задължения по закон.

Колкото до декларацията му - процедурата в Закона за борба с корупцията предвижда административно производство, а не обвинение по реда на НК, ако се докаже, че Петков е декларирал нещо невярно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024