Кирил Петков няма да бъде обвинен по казуса с двойното гражданство

Специализираната прокуратура няма да разследва Кирил Петков по казуса с декларацията за гражданството му. Вместо това е прехвърлила проверката на по-ниско ниво - в Софийската районна прокуратура преди 3 дни.

От своя страна - прокурорите в СРП са решили, че няма основание да разследват Кирил Петков, защото декларацията му с невярна информация "няма доказателствена стойност, а само заявителски и уведомителен характер", по думите на шефа на районната прокуратура Невена Зартова.

Поради тази причина прокуратурата е решила да откаже образуване на досъдебно производство.

Председателят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова обясни невъзможността да се търси наказателна отговорност на Кирил Петков за тази декларация с несъвършенство в НК.

В чл. 313 НК се казва: "Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева".

Тук обаче не е спомената изрично конституцията, а само "закон, указ или постановление на МС".

Решението беше съобщено ден след изтичането на максималния срок за произнасяне по сигналите срещу Петков. Проверките срещу него започнаха още на 15 септември в Специализираната прокуратура.

На 13 декември - денят, в който той се закле като новоизбран министър-председател на България - наблюдаващият прокурор е стигнал до извода, че разследването всъщност не е в компетенциите на институцията.

"Специализираната прокуратура не е компетентна, защото към датата на подаване на декларацията Кирил Петков не е имал служебно качество на член на Министерски съвет. Доколкото декларацията е подадена в София, Спецпрокуратурата е изпратила цялата преписка към СРП", каза говорителят на Специализираната прокуратура.

Обвинението е отказало да заведе досъдебно производство срещу Кирил Петков и по още два сигнала - за предполагаемо престъпление по служба и за предполагаема невярна информация в декларацията му за имотно състояние и конфликт на интереси.

Наблюдаващият прокурор е постановил отказ за образуване на досъдебно производство за предполагаемо престъпление по служба (за борда на ББР), защото в хода на проверката не са събрани данни Кирил Петков да е бездействал по служба или да е превишил своите права и задължения по закон.

Колкото до декларацията му - процедурата в Закона за борба с корупцията предвижда административно производство, а не обвинение по реда на НК, ако се докаже, че Петков е декларирал нещо невярно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024