Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса Снимка: © Getty Images

"Обединихме се около решението за май и юни да има компенсации за небитовите потребители на ток без таван над цени от 200 лв. за мегаватчас. Това ще даде възможност на българския бизнес да няма притеснения". Това обяви премиерът Кирил Петков след среща с работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет.

Дискусията с представителите на бизнеса последва обявяването на национален протест на 18 март срещу цените на тока и горивата. Превозвачите заплашиха, че ще блокират градския транспорт в София, като междуградските автобуси в страната също ще спрат. Според тях антикризисните мерки са закъснели, а диалог от страна на министерството на транспорта липсвал.

Петков, който бе придружен на срещата от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и от министъра на енергетиката Александър Николов, добави, че ще бъде замразена и цената на газа. През май тя е с 14,3% по-висока в сравнение с април, но правителството ще заличи тази разлика чрез компенсации.

Договорени бяха и дългосрочни мерки чрез законодателни предложения. Процесът на компенсиране на българския бизнес за високи цени на електроенергия ще бъда автоматизиран, ще бъдат въведени законови промени за финансирането на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и ще се изплатят "свръхпечалби" от дружествата под БЕХ.

Васил Велев обяви исканията на работодателите за цената на електроенергията и природния газ за "изпълнени", като добави, че поради това мащабен протест "не би бил основателен".

"Имахме ползотворен диалог. С мерките, които правителството обеща да продължат за май и юни, ние можем да успокоим всички български предприемачи и всички работещи в България," коментира председателят на управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митев и съобщи, че във вторник предстои среща с превозвачите. От нея също ще зависи дали планираният протест в сряда ще се случи.

"КРИБ ще остане в протестна готовност. Искам да видя дали това, което ни беше обещано, ще се случи. Преди време пак имахме среща в МС и нищо не се случи," добави той. "Ако протестът се състои, на него могат да дойдат до 30 хиляди души, по наши изчисления."

Работодателските организации са получили уверение от Кирил Петков, че измененията в Закона за енергетиката ще бъдат внесени в Народното събрание още тази седмица.

Министър-председателят каза още, че азерският газ ще потече в пълни количества от 1-ви юли, независимо от това кога ще бъде завършена гръцката връзка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024