Кирил Петков обяви по-високи компенсации за ток за бизнеса Снимка: © Getty Images

"Обединихме се около решението за май и юни да има компенсации за небитовите потребители на ток без таван над цени от 200 лв. за мегаватчас. Това ще даде възможност на българския бизнес да няма притеснения". Това обяви премиерът Кирил Петков след среща с работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет.

Дискусията с представителите на бизнеса последва обявяването на национален протест на 18 март срещу цените на тока и горивата. Превозвачите заплашиха, че ще блокират градския транспорт в София, като междуградските автобуси в страната също ще спрат. Според тях антикризисните мерки са закъснели, а диалог от страна на министерството на транспорта липсвал.

Петков, който бе придружен на срещата от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и от министъра на енергетиката Александър Николов, добави, че ще бъде замразена и цената на газа. През май тя е с 14,3% по-висока в сравнение с април, но правителството ще заличи тази разлика чрез компенсации.

Договорени бяха и дългосрочни мерки чрез законодателни предложения. Процесът на компенсиране на българския бизнес за високи цени на електроенергия ще бъда автоматизиран, ще бъдат въведени законови промени за финансирането на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и ще се изплатят "свръхпечалби" от дружествата под БЕХ.

Васил Велев обяви исканията на работодателите за цената на електроенергията и природния газ за "изпълнени", като добави, че поради това мащабен протест "не би бил основателен".

"Имахме ползотворен диалог. С мерките, които правителството обеща да продължат за май и юни, ние можем да успокоим всички български предприемачи и всички работещи в България," коментира председателят на управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митев и съобщи, че във вторник предстои среща с превозвачите. От нея също ще зависи дали планираният протест в сряда ще се случи.

"КРИБ ще остане в протестна готовност. Искам да видя дали това, което ни беше обещано, ще се случи. Преди време пак имахме среща в МС и нищо не се случи," добави той. "Ако протестът се състои, на него могат да дойдат до 30 хиляди души, по наши изчисления."

Работодателските организации са получили уверение от Кирил Петков, че измененията в Закона за енергетиката ще бъдат внесени в Народното събрание още тази седмица.

Министър-председателят каза още, че азерският газ ще потече в пълни количества от 1-ви юли, независимо от това кога ще бъде завършена гръцката връзка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024