Снимка: © Getty Images

"Обединихме се около решението за май и юни да има компенсации за небитовите потребители на ток без таван над цени от 200 лв. за мегаватчас. Това ще даде възможност на българския бизнес да няма притеснения". Това обяви премиерът Кирил Петков след среща с работодателските организации и синдикатите в Министерския съвет.

Дискусията с представителите на бизнеса последва обявяването на национален протест на 18 март срещу цените на тока и горивата. Превозвачите заплашиха, че ще блокират градския транспорт в София, като междуградските автобуси в страната също ще спрат. Според тях антикризисните мерки са закъснели, а диалог от страна на министерството на транспорта липсвал.

Петков, който бе придружен на срещата от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и от министъра на енергетиката Александър Николов, добави, че ще бъде замразена и цената на газа. През май тя е с 14,3% по-висока в сравнение с април, но правителството ще заличи тази разлика чрез компенсации.

Договорени бяха и дългосрочни мерки чрез законодателни предложения. Процесът на компенсиране на българския бизнес за високи цени на електроенергия ще бъда автоматизиран, ще бъдат въведени законови промени за финансирането на Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и ще се изплатят "свръхпечалби" от дружествата под БЕХ.

Васил Велев обяви исканията на работодателите за цената на електроенергията и природния газ за "изпълнени", като добави, че поради това мащабен протест "не би бил основателен".

"Имахме ползотворен диалог. С мерките, които правителството обеща да продължат за май и юни, ние можем да успокоим всички български предприемачи и всички работещи в България," коментира председателят на управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митев и съобщи, че във вторник предстои среща с превозвачите. От нея също ще зависи дали планираният протест в сряда ще се случи.

"КРИБ ще остане в протестна готовност. Искам да видя дали това, което ни беше обещано, ще се случи. Преди време пак имахме среща в МС и нищо не се случи," добави той. "Ако протестът се състои, на него могат да дойдат до 30 хиляди души, по наши изчисления."

Работодателските организации са получили уверение от Кирил Петков, че измененията в Закона за енергетиката ще бъдат внесени в Народното събрание още тази седмица.

Министър-председателят каза още, че азерският газ ще потече в пълни количества от 1-ви юли, независимо от това кога ще бъде завършена гръцката връзка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170

И Украйна, и Русия твърдят, че контролират Лисичанск

Британското разузнаване подкрепя позицията на Киев