Кирил Петков: По-добре правителство на малцинството, отколкото извиване на ръце от ИТН Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков обвини "Има такъв народ" в опит за блокиране на реформата в КПКОНПИ и в искания за 3,6 млрд. лв. в повече към бюджета на МРРБ, за да бъдат платени на строителни компании, свързани с разследвания за измами с парите за пътно строителство.

Петков обяви, че планира вътрешният министър Бойко Рашков да бъде назначен за председател на КПКОНПИ, но ИТН спира това назначение и цялостната законова промяна без аргументи.

В последната седмица Гроздан Караджов е поискал и над 100% увеличение на бюджета на регионалното министерство с цел разплащания с фирми, "които бяха разследвани от Бойко Рашков за злоупотреби".

"Днес заявихме, че това няма как да се случи. Когато обещахме, че ще има нулева толерантност към корупцията, ние заставаме зад това. Готови сме на правителство на малцинството, но няма да харчим нито един лев без надзор и контрол. Внасяме закона за КПКОНПИ още в утрешния ден. Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на коруцпията, мафията, хората, които използват публичен ресурс за себе си, или от страната на хората, които ще се борят с корупцията. Правителство на малцинството е пъти по-добре от правителство, на което се извиват ръцете", каза още той на пресконференция минути след обявлението на Слави Трифонов, че партията му ще напусне управлението.

Петков заяви, че има пълна подкрепа от "Демократична България" и БСП въпреки оттеглянето на ИТН - двете партии и мандатоносителят имат общо 109 депутати, или 12 по-малко от нужния брой за пълно мнозинство в парламента. Премиерът допусна, че те може да дойдат и от редиците на ИТН в Народното събрание.

"Аз вярвам, че има хора в ИТН, които вярват в нашите принципи срещу корупцията. Те не разпознават министър Караджов, той не е бил с тях по площадите, той беше спуснат от някакви незнайни сили в последния момент. Вярвам, че има потенциал в депутатите от ИТН да подкрепят кабинета", обяви той, без да дава подробности за преговорите, при които Гроздан Караджов е предложен начело на МРРБ.

Петков не отговори и на въпросите за това кои биха били кандидатите на "Продължаваме промяната" и останалите партньори за евентуална замяна на министрите от ИТН, плюс Бойко Рашков, ако той оглави КПКОНПИ.

Петков обяви, че ИТН са поставили претенции за назначаването на "борд" в КПКОНПИ от поне четирима души - представители на политическите партии - които "да могат да налагат вето, ако КПКОНПИ разследва група от хора, които от тяхна гледна точка не са правилни".

"Няма как да има инструмент, който да работи ефективно, когато някакви бордове слагат вето кой може да бъде разследван", каза той.

Когато ПП са поискали да назначат Бойко Рашков начело на комисията, докато с ИТН изгладят противоречията за структурата на комисията, партията на Трифонов отново не се е съгласила.

"Когато го съчетаете с искането за 6 млрд. лв. за същите строителни фирми, това за мен е недвусмислен знак, че тези пари ще се изразходват по непрозрачен начин. Червената линия е тук и никаква друга политика и компромиси не могат да ни накарат да изхарчим тези пари", каза Кирил Петков.

Морал е да кажеш "не" парите да отиват в същите мафиоти, които изнасяха пари в торби, каза Петков по повод аргументите на Трифонов за оттеглянето на подкрепата на ИТН за властта.

"В МРРБ се подготвя отново да се финансират същите фирми, без да се потърси сметка за огромните финансови ресурси, които са потънали във фирмите, стоящи близо до Бойко Борисов. Това поставя страната пред избор дали да се продължава по този начин - да не се изграждат пътища, но да се изразходват огромни бюджетни средства - или да продължим подхода, включително да се премине към управление на страната в друг формат. Аз не мога да спра да информирам българската общественост във връзка с невижданите нарушения, свързани със строителството. Не само МВР прави разследване, това се осъществява и от НСлС. Да, няма внесени още обвинителни актове в българския съд. Една от причините е, че става дума за мащабна престъпна дейност, която изисква огромни ресурси и време, за да се завърши успешно това разследване. Ние продължаваме да изпълняваме своите задължения по закон", коментира Бойко Рашков, който също присъства на пресконференцията.

"Тази коалиция беше трудно сформирана от партии, които са много различни по своята същност - и като разбиране за икономика, и като разбиране за социална политика, и като разбиране за най-добрия начин България да се интегрира в света и да участва в международната сцена. Но имаше едно разбиране в основата за формиране на коалицията - да се сложи край на кражбите и парите на българите да се разходват прозрачно, целесъобразно и законосъобразно. Някои от вас са ме питали къде е червената линия на ПП, ние сме заявили, че тя е да не допуснем кражби. Днес сме тук точно заради тази червена линия. Може да имаме различия какво е най-добре да се направи, как най-добре да се подпомогнат гражданите и фирмите, как е най-целесъобразно да се разходва ресурсът, който държавата събира от гражданите, но не може да имаме различия по това, че не трябва да се допускат кражби и че трябва да се осъществява ефективен контрол върху всеки лев държавни пари", каза финансовият вицепремиер Асен Василев.

Очаквайте подробности

Слави Трифонов изтегля министрите на ИТН от кабинета и напуска коалицията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023