Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония Снимка: © Булевард България

Премиерът Кирил Петков е поискал от президента Румен Радев да свика отново Консултативен съвет за национална сигурност, на който да бъдат обсъдени преговорите между България и Северна Македония.

Предложението на Петков идва пет месеца след последното заседание на КСНС по тази тема и след серия от противоречиви сигнали между Министерски съвет, Министерството на външните работи, президентството и част от коалиционните партньори в управлението по повод решението дали България да вдигне ветото върху началото на процеса по присъединяване на Скопие в ЕС.

"На КСНС да участват всички партии, всички служби и президентската институция. Външно министерство да внесе доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Този доклад ще бъде обсъден и на редовния коалиционен съвет следващата седмица", се казва в призива на Петков, разпространен от правителствената пресслужба.

Той посочва, че правителството няма да вземе решение на база на "външен натиск" и призова за "пълно разбирателство" между партньорите, което да бъде обсъдено в Консултативния съвет и да бъде подложено на гласуване от Народното събрание.

"Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна Македония и това трябва да е абсолютно ясно за цялото българското общество и за външните ни партньори", казва още той.

Теодора Генчовска се разграничи от екипа на Кирил Петков за Северна Македония


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023