Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

Дванадесет области на страната - включително София, Благоевград, Бургас и Стара Загора - ще влязат в етап III от пандемичния план, което означава, че ще се наложи прилагането на нови ограничителни мерки.

Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет.

Областите са обхванати в два региона по новия план. Регион 1 включва София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Враца, Монтана и Видин.

Регион 5 е Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Прогнозата е, че до пет дни те ще достигнат 70% заетост на интензивните легла за лечение на Covid-пациенти, което може да създаде потенциален риск за системата.

Мерките, които влизат в сила при Етап III, са:

- Присъствен учебен процес се осъществява за 50 % от паралелките с ученици от пети до 12 клас с въведена ежеседмична ротация.

- Въвеждане на ограничения до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейности, определени със заповед на министъра, със значение за общественото здраве, въвеждане на работно време до 22 часа, при спазване на подхода „Зелен сертификат“.

- Задължително въвеждане на дистанционна форма на работа и наличие на зелен сертификат, очестяване графика за движение на транспортните средства от градския транспорт, при възможност и след анализ.

Тези мерки вече бяха предложени от щаба в Столична община по-рано в петък. Сега става ясно, че до 5 дни те ще обхванат и другите споменати области.

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

Картата с разпространението на вируса по области ще бъде на разположение за справки на всеки гражданин в сайта Coronavirus.bg.

Петков обяви още, че обмисля да предложи спиране на задължителния Covid-сертификат за "вътрешно ползване" на територията на България, но при две условия:

"Отваряме дискусията и имаме предложение да премахнем зеления сертификат в момента, в който един от двата критерия се постигнат - ваксинация с две дози на 60% от населението или всички интензивни легла в страната паднат на 5% или по-малка заетост. Ако вълната е преминала и има много нисък риск за системата, зеленият сертификат да падне. Това не е крайно решение, просто предложение, което ще бъде дискутирано в следващите няколко дни. Запазваме възможността, ако поредна вълна вдигне риска за здравната система, да се въведе отново (сертификатът)", каза Кирил Петков.

Доц. Ангел Кунчев посочи, че здравните власти търсят компромис между мерките и нуждите на системата на база на особеностите на новия вариант на Covid-19 омикрон - той е силно заразен и се разпространява бързо, но не предизвиква толкова тежки заболявания, които да претоварват болниците.

"Ако коронавирусът се пригоди към привикване към човешкия организъм и стане една нормална респираторна инфекция, няма да има нужда от толкова сериозни ограничителни мерки. Дай Боже да стигнем до това. Поставянето на амбициозни, но постижими цели като 60% обхват на ваксинираното население или спад на заетостта на интензивните легла, е стимул да си върнем нормалния живот, който толкова много желаем всички", каза Кунчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024
Важно днес

Гешев обвини комисията "Нотариуса" в предизборно шоу, направи свое и закри седянката (Обновена)

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024