Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост Снимка: © Булевард България

"Ще прилагаме закона без милост. Искаме да преобразуваме стигмата на корупцията, която беше прикачена на България, в позитив - като отличителна черта на една държава, която се е справила с този проблем".

Това казва Кирил Петков в първото си интервю за германския Der Spiegel за журналиста Валтер Майр - кореспондент за Югоизточна Европа, базиран във Виена.

Репортерът описва Петков като човек, чийто оптимизъм изглежда "заразителен, но и наивен", като обръща внимание на трудностите, които предстоят пред коалицията между четирите партии - сред тях и БСП, посочена като "наследник на Българската комунистическа партия".

"Това, което има значение, е, че аз искам да поема позицията на премиер, а съоснователят на нашата партия Асен Василев ще стане финансов министър и вицепремиер, с отговорности за енергетиката и икономиката - своеобразен суперминистър", казва Кирил Петков при повдигането на темата за коалиционните партньори от БСП. По-късно той отново се връща на тази тема, като казва, че социалистите "отдавна не са били на власт, което значи, че не са били близо до инструментите на властта, което е преимущество".

Петков разказва пред Spiegel, че очаква гласуване на ново правителство до края на седмицата. Помолен да обясни къде се позиционира самият той и "Продължаваме промяната" в политическия спектър, той отговаря:

"Не е лесно да бъдем класифицирани - не сме нито десни, нито леви. И това е нещо хубаво, защото ако още вярвате в идеологии, значи не използвате ума си".

Кирил Петков описва борбата с корупцията като водещ принцип на идентичността на "Продължаваме промяната" - нещо, което избирателите са възприели като ангажимент от страна на бившите служебни министри.

"Нашата запазена марка трябва да е спазването на обещанията ни. Не можем да обещаем богатство за всеки, но можем да обещаем упорита работа и нулева толерантност към корупцията. Ще прилагаме закона без милост. Искаме да преобразуваме стигмата на корупцията, която беше прикачена на България, в позитив - като отличителна черта на една държава, която се е справила с този проблем", казва той.

На напомнянето на журналиста, че мнозина преди ПП са давали същото обещание, Кирил Петков казва:

"Разликата е в това, че ние правихме едно и също от самото начало. Нашата партия отказва финансова помощ от заинтересовани покровители, както и подкрепа с кадри или предложения за блокове от гарантирани гласове. Никой не може да ми се обади и да каже: "Кириле, трябва да правиш това или онова занапред". Как можем да си позволим този подход? Много от хората в нашата основна група са възпитаници на Харвардската програма тук в България. Адвокати, лекари, хора в IT-сектора".

Майр обръща внимание на Петков, че ГЕРБ продължава да е втора по големина политическа сила в България, а поддръжниците на Бойко Борисов все още са част от държавната администрация и разузнавателните служби. Лидерът на ПП не отговаря директно на този проблем, но посочва, че от 32 години "все същите политически манипулатори и хора с добри връзки и с пари винаги са доминирали политическата сцена".

"Ние не се замесихме с никой от тях. Могат ли да ни спрат? Ще видим", казва той.

На въпроса дали подкрепя евентуални прокурорски разследвания срещу Бойко Борисов и "неговия антураж", Кирил Петков заявява, че иска напълно независима и ефективна съдебна власт.

"Аз съм против призивите за разследване срещу която и да е конкретна личност. Но имаме нужда от наистина безспорен главен прокурор. Най-доброто нещо би било, ако действащият титуляр подаде оставка доброволно", казва той.

Кандидатът за премиер твърди, че по-голямата част от служителите по министерствата не са корумпирани, а битката е за отстраняване на "малкото гнили ябълки".

В същото време признава, че справянето с управлението на коалицията ще е сложно.

Кореспондентът на Spiegel посочва, че "партията на бившия премиер Борисов, която е до голяма степен отговорна за запуснатото състояние на България", е член на ЕНП и сестринска партия на ХДС и пита Петков какво означава това от гледна точка на предполагаемата западна ценностна система.

"И ние се питаме същото нещо. Какви ценности всъщност представлява това партийно семейство? Има ли нерегламентирана търговия с гласове в Европейския парламент в замяна на затваряне на очите за корупцията? В случая с България сякаш става точно това. Който дава европейски фондове, без да провери дали върховенството на закона се спазва в страната-получател, само допринася към проблемите. Това трябва да се обсъди. Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа", казва Петков, като добавя, че за разлика от него Бойко Борисов не говори английски език.

Журналистът отново повдига въпроса доколко може да се вярва в устойчивостта на българската демокрация, щом "Продължаваме промяната" успя да стане първа политическа сила за седмици от основаването си.

"Добрите новини са в това, че на избирателите им писна от всичко останало. В 4-те месеца, в които Асен и аз бяхме министри разкрихме голямата измамна схема в ББР, както и нарушенията в проектите за строителство на пътища. Очевидно е, че хората искат промяна", отговаря Петков. Той твърди, че ръстът по време на служебния кабинет е стигнал 10 процента, когато му посочват, че дори Румъния се справя по-добре в икономически план от България.

"Ние сме част от най-големия общ пазар в света. Имаме добри хора. Притеснява ме да гледам неизползвания потенциал. Не понасям да слушам как България е най-бедната страна в ЕС", казва още той.

На въпроса как смята да преобърне проблема с ниското ниво на ваксинация в страната, Петков отговаря: "хората са зле информирани, не се доверяват на системата и често страдат от съпътстващи здравословни проблеми. Трябва да образоваме, да привлечем най-добрите експерти, да задействаме агресивни маркетингови кампании и да стимулираме специфични целеви групи".

Петков не дава конкретика по темата за преговорите със Северна Македония, но сигнализира, че решението няма да бъде взето в близките шест месеца - това е срокът, в който той смята, че трябва да действат нови работни групи, "така че не само националистите от двете страни да определят решенията".

"Даването на зелена светлина за начало на преговорите сега, без дискусия, само ще засили позициите на националистите от двата лагера. Разчитаме на преговорите, а не на пропагандата", казва още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024