Премиерът Кирил Петков призова в обръщение във Facebook българите да поемат личната си отговорност и да се ваксинират срещу COVID-19. Той обаче обеща, че ваксинацията няма да стане задължителна, докато е премиер.

"Искам да уверя всички българи, че няма да има задължителна ваксинация докато съм премиер. Всички ние искаме да няма ограничения заради COVID-19, искаме децата ни да ходят на училище, бизнесите ни да работят, да няма лични ограничения като "зеления сертификат". Но факт е, че сме на прага на петата вълна на COVID-19. За съжаление, вече 5000 легла в болниците са заети. Само вчера (б.а. - петък) има над 5000 заразени, 500 души са заели интензивните легла. Единственият начин да останем без ограничения е чрез ваксинация", казва Петков в обръщението си от 8 януари.

Той добавя, че в период от три дни до събота са се ваксинирали общо 100 хиляди души, което е "добра новина", а броят на напълно имунизираните доближава 2 млн. според официалните данни.

"Не трябва да ни е страх от ваксинацията. Може да попитате и вашия личен лекар, че на базата на нови научни данни ваксината е най-добрата защита дори за хората с хронични заболявания. Да, изборът е на всеки един от нас, и този избор трябва да остане свободен. Но този избор има ефект не само върху личното здраве, а върху цялото общество", казва премиерът.

"Ако успеем да достигнем 75% на ваксиниране, заедно ще избегнем затваряне на икономиката и училищата. Само заедно можем да преодолеем тази поредна вълна! Всеки от нас носи своята отговорност дали ще успеем да се справим като държава. Разчитам на вас", обръща се Петков към българските граждани.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство

Защо Русия обгради Украйна? Причината не е НАТО, а великоруската амбиция на Путин

Британският министър на отбраната Бен Уолъс към Русия: Ние нямаме конфликт с руския народ, а със зловредните дейности на Кремъл

Трагедия с 8 жертви помрачи Купата на африканските нации

Безредици на стадиона в камерунската столица Яунде

Ковачевски: Да покажем на Европа, че на Балканите можем да работим съвместно

Започна общото заседание на правителствата на България и Северна Македония в София