Снимка: © Screenshot

Премиерът в оставка Кирил Петков даде сигнал, че "Продължаваме промяната" няма да участва в ново мнозинство в рамките на 47 Народно събрание с друг мандат, а се готви за предсрочни избори през октомври.

"Независимо от ПР опаковката на едно ново мнозинство, докато хората, които решават, са същите, всичко е прах в очите. Битката ще е дълга, но докато сме обединени и отстояваме принципите си, рано или късно, ще си върнем държавата. Предлагам да е още през октомври. Сигурен съм, че ще го направим", пише Петков в профила си във Facebook.

Съобщението му дойде малко след като Асен Василев и ПП върнаха неизпълнен първия проучвателен мандат на Румен Радев.

Междувременно съпредседателят на ДБ Христо Иванов лансира предложение за събиране на нова / стара коалиция с парламентарните групи, които през декември формираха мнозинство, и търсене на широка подкрепа по списък от национални приоритети с експертно правителство.

Петков отговаря, че в ПП няма "меки диалогични китки" и че партията е избрала да не си партньира отново със "Слави Трифонов (с приятел Орлин Алексиев), или Пеевски, или Борисов".

"Всеки бранд е обещание, а всеки добър бранд е обещание добре спазено. Ние обещахме нулева толерантност към корупцията и реално го направихме. Сега тези 2 милиарда лева, които използвахме за икономически мерки, спокойно можеха да отидат в 8 човека („бебетата“ на Гроздан, както той ги наричаше) и днес щяхме да сме си спокойно на власт. Гордея се с нас, че не предадохме обещанието си под претекст за “диалогичност", пише Кирил Петков.

За да може да има предсрочни избори през октомври, Народното събрание трябва да остане да работи през целия месец юли и да се разпусне не по-рано от 2 август.

През следващата седмица Румен Радев ще обяви кога ГЕРБ ще получи техния втори проучвателен мандат. Очаква се и Бойко Борисов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море