Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония Снимка: © Screenshot/БНТ

Въпросът за членството на Северна Македония в ЕС е важен и по него трябва да се обединят не само управляващите партии, но и тези от опозицията. Това каза премиерът Кирил Петков в Рим, където е на традиционното посещение по случай 24 май.

Според премиера ветото за Северна Македония може да отпадне чак след като външното министерство представи последните резултати по погреса между двете страни и темата бъде обсъдена на КСНС, заедно с опозицията и представители на службите. До предприемането на тази мярка ще се стигне, след като всички се обединят около въпроса и парламентът се произнесе.

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи. Трябва да имаме по-широко съгласие, всички в държавата да са съгласни с решението", допълни още министър-председателят.

Той отнови спомена за идеята си президентът Румен Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност по въпроса за Северна Македония. Малко по-рано Радев коментира, че преди да свика Съвета трябва да разговаря лично с Петков.

"Минаха 6 месеца от последното събиране не само между коалицията, но и с опозиционните партии. От тогава много неща се случиха - имаше много разговори, имаше много различни предложения. И няма по-добър формат от този да седнем около една маса всички и да обобщим тези 6 месеца какво се е случило, какво имаме в момента на масата, как това се връзва със съществуващата ни позиция и какви стъпки трябва да направим заедно напред. Защото ако не сме в една лодка всички заедно по тази тема разединението не ни прави по-силни, прави ни по-слаби", заяви премиерът.

Министър-председателят отправи коментари и по повод исканото заплащане за газови доставки от "Газпром" в рубли:

"Когато имате договор и той се нарушава едностранно, и когато се слагат допълнителни клаузи, които нарушават националния интерес, ние трябва да застанем твърдо и да кажем, че не сме съгласни с това поведение. До голяма степен показахме лидерство, особено когато крайният резултат е, че успяхме да намерим алтернатива на същата цена или дори по-ниска. С други думи - не винаги България трябва да е държава, която следва добри или лоши практики", заяви той.

Петков е на двудневна визита в Рим по случай 24 май. По-рано той се срещна с папа Франциск и му подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово. За срещата си с папата премиерът подчерта, че главата на Католическата църква му е казал няколко полезни неща.

"Първото нещо, което ми каза е, че корупцията е болест. Той вярва, че младите политици са единственият начин да се изтръгне тази болест. Той каза: „Тази болест е навсякъде, знам, че има и във вашата страна“. Наистина той го сравни с болест, като шарка, която тръгва по тялото", каза Петков пред журналисти.

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024