Кирил Петков: Щом Пеевски е на протест срещу кабинета, а площадът ни подкрепя, вотът няма значение

Премиерът Кирил Петков даде сигнал, че очаква вотът на недоверие срещу правителството му да е успешен за опозицията. Въпреки това обаче "топката" остава в полето на "Продължаваме промяната", като Петков обяви готовност да разговаря с всички депутати, желаещи да са част от "независимо мнозинство".

"Когато Пеевски протестира срещу правителството, ГЕРБ показва, че няма да даде подкрепа, когато "Възраждане" и г-жа Митрофанова са срещу нас, а площадът е пълен с хора, които казват "Подкрепяме те", вотът няма значение. Ако падне правителството, първият мандат идва при нас. В същия екип ще отправим официална покана към всеки депутат, който иска да е част от независимо мнозинство", каза той.

Няколко души от ИТН според него се колебаят "между лоялността и огромната отговорност" и които не искат да бъдат от една страна на протеста заедно с Делян Пеевски

На въпроса с кого би разговарял, Петков заяви "Не бих разговарял с Ахмед Доган, Пеевски, Борисов, Костадин Костадинов, Слави Трифонов и Тошко Йорданов".

"С всички депутати, които искат да попитат какви са идеите на правителството оттук нататък, сме готови да говорим официално и да отговорим на всичките им въпроси", каза той.

Петков отхвърли опцията ПП да подкрепи друго правителство или коалиция, "в които хората, които взимат решения, не са на преден план".

"Докато тези хора (Борисов, Трифонов, Доган, Пеевски, Митрофанова, б.р.) са скрити, това е правителство на задкулисието. По-добре да отидем на избори", каза той.

Кирил Петков твърдо се разграничи от поведението на президента Румен Радев, който от няколко седмици атакува остро кабинета заради Северна Македония. Петков осъди и решението на ГЕРБ да блокира работата на Комисията по външна политика в сряда часове след като Бойко Борисов уж беше заявил готовност за подкрепа на френското предложение.

"ПП ще предлага Външната комисия в НС да има всеки ден заседания и всеки ден да изисква документите от МВнР, за да покажем нашата готовонст да работим. Вместо президентът да философства кой трябва да вземе това решение, нека да събере всички на КСНС. Ако не ни събере, да не се изказва по случая", каза още той.

Петков подкрепя френското предложение с уговорки за нуждата да се направят промени в протокола към преговорната рамка:

"Ако тези изисквания се случат, аз мисля, че това предложение е много добро. Ако ГЕРБ иска да подкрепи това предложение, първото нещо, което трябва да направи, е утре да се появят в комисията и да изслушат Външно министерство. Ако президентът има мнение по този въпрос, да свика КСНС", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024