Кирил Петков свали напрежението по оста с Румен Радев

Премиерът Кирил Петков отхвърли съмненията за конфликт между Министерски съвет и президента Румен Радев след атаката на държавния глава към политиката му спрямо Северна Македония и смените в "Булгаргаз".

Петков отдаде критиките на Радев на ефекта от разделението на властите, при което "е хубаво едната власт да предупреждава другата власт за рискове".

Той обаче отхвърли намеците за предполагаемо връщане на посредници по газовите доставки до България и защити решението за отстраняването на старото ръководство на "Булгаргаз".

"Президентът в този случай дава общо предупреждение, което е добре дошло. Очакваме хората да наблюдават всяко наше решение и да ни казват, ако виждат грешки. Но в случая няма грешка... Жълтият картон е сметката за газа, която се получава в края на месеца. Не мога да понеса нито един ден, след като знам реални факти, да оставя тези хора да продължават да вземат важни за България решения", каза Петков в интервю за БНТ.

На въпроса за критиките на Румен Радев за "прибързаното" му посещение в Скопие на 18 януари, той отново омаловажи конфликта.

"Аз вярвам, че отборът, който сме ние в кабинета и президентството, е отборът на България. Неговото действие е функция на това, което той вярва, че е най-добре за българския интерес. Общият ни интерес за благото на България е един и същ", беше коментарът на Петков.

Той обяви, че няма да направи компромис с българската позиция по преговорите със Северна Македония, но иска да зададе нова рамка на отношенията със страната.

"Трябва да си отговорим на въпроса какво искаме от отношенията с Република Северна Македония - да се караме, да се обиждаме, да потискаме хората от двете страни на границата? Другият вариант е да нямаме граница, да работим заедно, да може български фирми да продават на техните пазари. Ако работим заедно, нашият регион ще стане много по-богат", каза Петков.

Премиерът изрази добри впечатления от нагласата на македонския си колега Димитър Ковачевски - "познаваме се от две седмици, всичко, което досега е обсъждано, е изпълнено".

Без да споменава конкретни имена обаче, той посочи, че "има сили в Северна Македония и в България, които не искат да имаме добросъседство и стабилност".

Петков защити решението си да създаде работна група за Covid-19 с представители на "Възраждане", които отричат всички досегашни правителствени мерки за пандемията.

Той обяви, че "антиваксърите" не са единна група, а имат различна мотивация - "някои вярват в традиционната медицина, чайове и билки, други вярват, че са недосегаеми".

"Общото е, че ако нямат трибуна, в която някой да ги изслуша, те се капсулират и стават по-агресивни - поканихме ги в МС да чуем техните аругменти, защото ако не се чуят, стават агресивни", каза той. Петков все пак обяви, че ще се вслуша в препоръките на експертите като проф. Радка Аргирова и очаква "валидни аргументи", а не само "политически натиск".

Кирил Петков потвърди и доверието си в новия кандидат за председател на КЕВР Станислав Тодоров. Той го описа като "невероятно свестен човек с перфектна репутация", който първоначално е отказал предложението на "Продължаваме промяната" да бъде номиниран. По думите на Петков - Тодоров е от хората, на които "им е писнало да виждат несправедливости, неработещи системи".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024