Снимка: © Getty Images

"Нека всички българи запазим в сърцата си тези послания на нашите революционери. Да не ни е страх от никой, който застрашава българския интерес" - това каза премиерът Кирил Петков по време на своето посещение в Копривщица по случай отбелязването на 146-ата годишнина от Априлското въстание.

По време на визитата си министър-председателят и председателят на парламента Никола Минчев се поклониха на гроба на Тодор Каблешков и присъстваха на спектакъла "Първа пуша" - възстановка на епизоди от Априлското въстание, съобщи БНР. 

""Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище" – в това изречение няма нито дума в посока преклонена глава сабя не сече! Нито има очакване, че трябва някоя чужда страна да ни освободи! Нито има страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ," каза още Петков, цитирайки "кървавото писмо" на Тодор Каблешков, с което възрожденецът съобщава на своите съмишленици в Панагюрище, че въстанието е започнало.

"В тези думи има увереност, жажда за свобода, има готовност за лична саможертва в името на свободна България! Има и призив за единство," допълни премиерът.

"Времето не заличава от паметта ни стореното в онези дни, въстаниците и мъчениците от април 1876 г. не са забравени, защото в любовта си към род и родина и със саможертвата си насочиха погледите на света към тежкото положение на българския народ. Днес можем и трябва ясно да заявим: Без Априлското въстание нямаше да я има и свободата", гласеше речта на Никола Минчев. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път от 30 г. жена оглави правителството на Франция

Елизабет Борн - "работохолик", технократ и лице на социалната реформа на Макрон

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори