"В този запис не видях нищо толкова страшно и драматично - беше поредната "Македония" - това каза премиерът в оставка Кирил Петков по адрес на изтеклата в публичното пространство вътрешна среща на парламентарната група на "Демократична България", която се оказа формален повод да пропаднат за пореден път преговорите за формиране на ново правителство с участие на ИТН.

"Едни хора си играят на куклен театър - основно Слави, но също ГЕРБ и ДПС. Измислят си теза, която да държи вниманието, но трябва да следите какво се случва с истинския риск и парите им," добави той.

Министър-председателят в оставка посочи, че през миналата седмица е била спряна нова обществена поръчка за милиард и половина лева, която в комбинация с издигането на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ е провокирала промяната в поведението на лидера на ИТН Слави Трифонов:

"Миналия път беше така - спряхме 3 милиарда и той пя "Македония". Реалната причина беше, че не получи тези пари. Сега спряхме милиард и половина, сложихме изискване за Бойко Рашков да разследва корупцията в нов закон, който да работи, и те решиха да дръпнат ръчната спирачка."

Петков каза още, че от ПП не са вярвали, че ще има голяма промяна в дискусиите покрай третия мандат и затова са поставили ясно условие - Рашков да стане председател на КПКОНПИ.

"От една страна, трябва да имаш законовата рамка, от друга - човекът, който ще изпълни тази рамка. Последното нещо, което искаме да видим, е един нов хубав закон с един сламен човек. Така че поставихме условието си, преди да финализираме преговорите. Бяхме сигурни, че най-вероятно никога няма да го приемат."

Той коментира и описанието, което от ИТН дават на този ход - създаване на "инструмент" или "бухлака" в ръцете на управляващите:

"Не мога да повярвам, че така се гледа на институциите. Или имаш институция, която работи срещу корупцията и е независима от всички политически субекти, или имаш израждане отново на някаква институция, която се използва за нечии цели. Факт е, че прокуратурата не работи - ако работеше, вече отдавна половината от тези политици щяха да са с повдигнати обвинения. Слагаме закон, който дава възможност на доказал се независим човек да застане начело на институционална рамка, която ще е поддържана от парламента, не от някоя политическа сила. Тя е независима. Бяхме сигурни, че господин Борисов, ДПС и ИТН няма да допуснат възможността да имаме работеща инситуция, която да ги вкара под риск за нещата, които са откраднали."

Премиерът в оставка бе категоричен, че няма как да се поднови партньорството със Слави Трифонов, но посочи, че по време на разговорите с депутатите от "Има такъв народ" при първия мандат е видял, че в партията все още има "свестни хора" и именно в тях се таи надеждата за съставяне на правителство.

сем човека съвсем спокойно. Жал ми е да видя, че свестни хора заради лоялност към лидер, на когото не му пука за тях, продължават да действат така, че страната да влезе в поредица от политически рискове. Доказахме, че всички тези реторики бяха неверни - единственото, което правихме, е да се опитваме да ги убеждаваме с кауза. Ако се бяхме опитали да пазаруваме някой, най-вероятно резултатите щяха да бъдат различни. Освен че не е морално, винаги ще има човек, който да ги пазарува обратно. Всичко е въпрос на кауза."

Петков обаче допълни, че няма намерение да говори повече с въпросните народни представители от ИТН и че следващата стъпка зависи от председателя на БСП Корнелия Нинова, която разполага с третия мандат.

"Шансът е много, много малък и най-вероятно ще вървим на избори. Тези осем човека още имат своя избор, но не знам дали е възможно. За мен е безмислено да се мисли, че изведнъж ще има пети катарзис на Слави Трифонов. Единствено се чудя как са се почувствали депутатите му, когато за пореден път са включили телевизора и са видели, че техният лидер ги хвърля под автобуса като стратегия и репутация."

Относно това кого биха предложили за премиер в евентуален кабинет, той отговори: "Ако щяхме да имаме кандидат и имаше реална възможност, аз лично вярвам много на Асен Василев и смятам, че същото важи и за останалите от "Продължаваме промяната". Ние сме консистентни и не вярваме, че трябва да се дава нова кандидатура всяка седмица."

Министър-председателят в оставка каза още, че "битката тепърва започва" и изрази увереност, че "Продължаваме промяната" ще получи най-голяма подкрепа на евентуални нови избори: "Нека хората да не си мислят, че сега сме тук, а утре няма да ни има. Осъзнаваме, че в следващите години ще мине много време, докато отвоюваме държава на институциите. Чувствам, че пътят тепърва започва, че всички хора го искат, че трупаме опит. Съжалявам за всички корумпирани играчи от последните 30 години - времето им свършва."

Той поясни, че най-вероятно партньорството с "Демократична България" ще бъде формирано отново след изборите и вярва, че заедно с БСП ще съберат "доста" повече от 121 депутата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"