Кирил Петков: Зеленски не поиска нови оръжия, а ремонт на техните

"Имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете?"

Това е било едно от питанията, които украинският президент Володимир Зеленски е отправил към българския премиер Кирил Петков по време на срещата им в Киев, съобщи министър-председателят пред bTV.

Петков допълни, че заводите "Терем" и "Авионамс" разполагат с нужната специализация, за да ремонтират именно такъв тип оръжия, какъвто използва украинската армия - "Той ме помоли точно това."

"Тук сме го превърнали в политическа дъвка. Всеки се замеря с военна подкрепа, невоенна подкрепа. Там този човек имаше реални нужди, не говореше общи приказки," разказа премиерът.

"В нашето предложение пише "военно-техническа помощ" - но няма да се случи. В това число оръжие и муниции, но въпросът е какво искат те от нас. Разликата е ,че военната помощ може да включва потенциално и войски, защото и това се говори, но няма да се случи.", коментира още Кирил Петков.

Министър-председателят не смята за реална възможността коалицията да се разпадне и да се стигне до нови избори:

"Всички партньори, включително БСП, в момента осъзнават, че да пуснем това правителство да падне в средата на война е много безотговорно. Затова не вярвам, че ще го направят."

Относно това дали България изнася тайно оръжие към Украйна, той каза: "ВМЗ получава запитване от полска фирма. Проверява се дали тази фирма е истинска и дали е свързана с тероризъм. Ако всичко е точно, се изпраща за Полша. Пита се клиентът, това с крайна дестинация Полша ли е или искате да го изпратим другаде? Следва положителен отговор. Тогава нашата отговорност като правителство, като ВМЗ, спира в този момент."

"Не можем да се тупаме в гърдите. Не можем да кажем, че ако поляците изнесат оръжието към Украйна, ние сме помогнали," продължи Петков. "Ние до този момент сме производители и търговци. За съжаление тази стока никога не ходи по най-хубавите места. Традиционни наши пазари са Централна Африка, Конго, места където моралът на тази стока никога не е висок."

"Нито носим отговорност, нито можем да се похвалим, че сме направили нещо."

Освен за ремонтни дейности, Зеленски е помолил за помощ за изнасяне на допълнително количество ток, който в момента не се използва от отбраняващата се страна:

"Аз казах, че България може да го купува," продължи Петков. "Би било възможно да го продадем на Гърция, където използват газ за производство на ток, и да направим една регионална стратегия. Потенциално може гръцкият газ да бъде освободен за района," добави още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024