"Имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете?"

Това е било едно от питанията, които украинският президент Володимир Зеленски е отправил към българския премиер Кирил Петков по време на срещата им в Киев, съобщи министър-председателят пред bTV. 

Петков допълни, че заводите "Терем" и "Авионамс" разполагат с нужната специализация, за да ремонтират именно такъв тип оръжия, какъвто използва украинската армия - "Той ме помоли точно това."

"Тук сме го превърнали в политическа дъвка. Всеки се замеря с военна подкрепа, невоенна подкрепа. Там този човек имаше реални нужди, не говореше общи приказки," разказа премиерът. 

"В нашето предложение пише "военно-техническа помощ" - но няма да се случи. В това число оръжие и муниции, но въпросът е какво искат те от нас. Разликата е ,че военната помощ може да включва потенциално и войски, защото и това се говори, но няма да се случи.", коментира още Кирил Петков.

Министър-председателят не смята за реална възможността коалицията да се разпадне и да се стигне до нови избори:

"Всички партньори, включително БСП, в момента осъзнават, че да пуснем това правителство да падне в средата на война е много безотговорно. Затова не вярвам, че ще го направят."

Относно това дали България изнася тайно оръжие към Украйна, той каза: "ВМЗ получава запитване от полска фирма. Проверява се дали тази фирма е истинска и дали е свързана с тероризъм. Ако всичко е точно, се изпраща за Полша. Пита се клиентът, това с крайна дестинация Полша ли е или искате да го изпратим другаде? Следва положителен отговор. Тогава нашата отговорност като правителство, като ВМЗ, спира в този момент."

"Не можем да се тупаме в гърдите. Не можем да кажем, че ако поляците изнесат оръжието към Украйна, ние сме помогнали," продължи Петков. "Ние до този момент сме производители и търговци. За съжаление тази стока никога не ходи по най-хубавите места. Традиционни наши пазари са Централна Африка, Конго, места където моралът на тази стока никога не е висок."

"Нито носим отговорност, нито можем да се похвалим, че сме направили нещо."

Освен за ремонтни дейности, Зеленски е помолил за помощ за изнасяне на допълнително количество ток, който в момента не се използва от отбраняващата се страна:

"Аз казах, че България може да го купува," продължи Петков. "Би било възможно да го продадем на Гърция, където използват газ за производство на ток, и да направим една регионална стратегия. Потенциално може гръцкият газ да бъде освободен за района," добави още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност

Кирил Петков за подаръка си към папата: Искахме да занесем нещо духовно

Българската делегация ще подари изработена от вълна сцена на Рождество Христово

"Пътят към освобождението е дълъг": Беларуските доброволци, които се бият в помощ на Украйна

"Невъзможно е да освободим Беларус, без да изгоним фашистките войски на Путин от Украйна“, казва един от бойците

СЗО: Пандемията все още не е приключила. „Отслабваме бдителността си на свой риск.“

Почти 1 млрд. души в страните с по-ниски доходи все още не са ваксинирани, отбелязва директорът на СЗО

Зеленски ще говори на Световния икономически форум в Давос

Продължава интензивната руска офанзива в Луганск

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията