Снимка: © bTV

Кирил Рашков, по прякор Цар Киро, е починал през изминалата нощ в дома си в Пловдив. Новината съобщи „24 часа“, цитирайки адвоката на семейството му Росица Драгинова.

В последните години здравословното състояние на 78-годишния Рашков не е било добро, споделят негови близки. Прекарал е два инфаркта, имал е проблеми със сърцето и бъбреците.

Цар Киро е известен със сенчестия си бизнес. До 1989 г. получава 7 присъди с наказание от общо над 30 години затвор, а след това е амнистиран и са му налагани предимно административни наказания. С името му са свързани безредиците в Катуница през септември 2011 г. Тогава негови роднини участваха в катастрофа, при която загина млад мъж и оттам се стигна до напрежението в пловдивското село - местни жители унищожиха имуществото на семейството на Рашков.

През януари 2012 г. той получи присъда от 3,6 г. затвор заради закани за убийство към Веселин Христев и Иванка Петрова. Те са роднини на Ангел Петров, убит в Катуница година по-рано от хора на Цар Киро, припомня „24 часа“. Напрежението в селото след смъртта на Петров доведе и до втора жертва, а случилото се получи широк отзвук и доведе до протести в цялата страна.

През 2020 г. Рашков получи 8 месеца лишаване на свобода за търговия с живак и антики.

Той създаде и партията „Свободна България“, но опитът му в политиката не бе успешен. Според запознати – Рашков натрупал големи богатства от нелегално производство на алкохол.

Адвокатът на семейството му казва, че подготвя молба за прекъсване изпълнението на наказанието на дъщерята на Цар Киро – Събка. Тя е осъдена на 5 години затвор за притежание на хероин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"