Снимка: © Булевард България

Парламентът избра Кирил Вълчев за генерален директор на БТА без дебат и със 105 гласа „за“. Водещият на предаването „Седмицата“ по Дарик радио бе предложен от управляващата партия ГЕРБ.

Другият кандидат бе издигнатият от БСП Ивайло Данаилов - филолог и журналист, който беше съветник на Сергей Станишев по време на правителството на тройната коалиция.

До нов избор се стигна, след като в средата на ноември 2020 на 67-годишна възраст почина директорът на агенцията Максим Минчев.

Вълчев е адвокат в сферата на интелектуалната собственост, медийното, търговското и гражданското право. Завършил е НГДЕК, а професионалната му биография е свързана както с БТА, така и с БНР и БНТ.

В концепцията си за развитие на телеграфната агенция той изтъкна, че новините трябва да са безплатни за всички български граждани и медии – и частни, и обществени, а информацията да е свободно достъпна и за чужденци.

Вълчев каза още в медийната комисия преди седмица, че БТА трябва да продължи да предлага специализирани продукти и услуги - sms-съобщения, архивни справки, обобщения по конкретни теми. Той е против агенцията да провежда пресконференциите си на фона на рекламни пана, както и против отдаването на помещения под наем в основната сграда на БТА и в пресклубовете в страната.

В концепцията му се казва още, че новините трябва да започнат да се разпространяват чрез видео и аудио, а в дългосрочен план да са със субтитри на английски език.

През 2011 г. Вълчев участва в изготвянето на Закона за телеграфната агенция. В мотивите на ГЕРБ се посочва, че "доказаните му професионални качества и безспорният му обществен авторитет го правят достоен кандидат".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин