Китай би имала над 600 000 случаи на COVID дневно, ако приложи мерките на Запада Снимка: © Getty Images

Изследване на математици от Пекинския университет показва, че Китай би се изправила пред огромна Covid-19 вълна ако приложи мерките на западните държави. Според изследването, ако Китай преустанови сериозните ограничения за пътуване, това ще доведе до над 630 хил. нови случая дневно, съобщава Ройтерс.

В доклада, публикуван от китайският Център за контрол и превенция на заболяванията, математиците казват, че страната не може да си позволи да премахне ограниченията, преди да има по-ефективни ваксини или лечения.

Изследването се базира на данни от август тази година за САЩ, Великобритания, Испания, Франция и Израел. В него математиците оценяват потенциалния резултат ако Китай приеме тактиките за управление на пандемията, които прилагат тези страни.

Ако Китай заложи на мерките, приети от САЩ, случаите в страната ще достигнат поне 637 155. С подхода на Великобритания дневната заболяемост ще достигне 275 793 случая, а с френските мерки - 454 198.

“Оценките разкриват реалната възможност за колосално избухване, което почти със сигурност ще предизвика товар за здравната система, който не можем да си позволим,” пише в доклада. “Откритията ни дават ясно предупреждение, че засега не сме готови да поемем стратегии на отваряне, почиващи изцяло на хипотезите за стаден имунитет заради ваксинация, които се защитават от някои западни страни.”

Математиците предупреждават, че изчисленията им са базирани на прости сметки и са нужни по-сложни модели, които да изследват еволюцията на пандемията ако се премахнат ограниченията върху пътуванията.

Китай продължава да има политика на нулев толеранс към Covid-19. Властите смятат, че е ограничаването на местните случаи, когато бъдат открити, е по-важно от смущенията, които причиняват усилията за проследяване, изолация и лекуване на инфектираните.

Новите случай на Covid-19 в Китай на 27 ноември са 23, по-малко от отчетените 25 случая ден по-рано.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022