Китай е помолил Русия да отложи инвазията в Украйна до след края на Олимпиадата Снимка: © Getty Images

Членове на китайското правителство са помолили водещи руски официални лица да отложат инвазията в Русия за след края на Зимните олимпийски игри в Пекин, съобщава The New York Times.

Медията се позовава на информация от администрацията на американския президент Джо Байдън и европейски източник, който е цитирал доклад на западното разузнаване.

NYT пише, че според доклада, китайското правителство е знаело за плановете или намеренията на Русия да нападне Украйна, още преди руския президент Владимир Путин да започне офанзивата миналата седмица.

Източник на Reuters потвърждава информацията, но отказва да предостави повече детайли.

"Тези твърденията са спекулации без никакво основание и имат цел да прехвърлят вината и да очернят Китай," реагираха от китайското посолство във Вашингтон чрез говорителя си Лю Пенгу.

Атаките на Русия над Украйна започнаха на 24 февруари - само четири дни след края на Олимпиадата в Пекин.

На 4 февруари, в началото на игрите, Путин и китайският политически лидер Си Дзинпин проведоха среща.

След това и двамата пуснаха съвместно изявление. В него Русия и Китай обещаха да се подкрепят "без ограничения" и отхвърлиха разширяването на НАТО на изток. Си и Путин призоваха за нов глобален ред с „истинска демокрация“.

В момента Китай очевидно не желае да осъди Русия заради войната в Украйна – единствената позиция на азиатската държава е призив всички страни в конфликта да проявят сдържаност: „Всички страни трябва да останат спокойни, да проявят сдържаност и да избягват по-нататъшна ескалация“, каза говорителят на външното министерство Уан Уенбин във вторник. На Общото събрание на ООН в сряда Китай беше сред 35 държави, които се въздържаха от осъждане на руската агресия. 141 държави-членки гласуваха за съответната резолюция, само пет отхвърлиха решението.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024