Китай ескалира войната за чипове Снимка: © Getty Images

Китай ограничава износа на два метала, които са ключови за производството на полупроводници, съобщи министерството на търговията на страната. Ходът е ярък знак за ескалация на технологичната търговска война за достъп до ценните за икономиката микрочипове.

Новите правила – наложени с мотива за защита на националната сигурност – ще изискват от износителите да получат лиценз за износ на някои съединения на галия и германия от 1 август. Заявленията за тези лицензи трябва да идентифицират вносителите и крайните потребители и да посочат как ще бъдат използвани металите.

Стъпката бележи задълбочаването на глобалната битка за технологично надмощие – Китай е най-големият източник на двата метала в света, според проучване на Европейския съюз за критичните суровини от тази година. Освен това тя идва на фона на заявките за затягане на контрола за износ на чипове от страна Вашингтон и дни преди посещението на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън в тази седмица.

Какво е общото между възхода на Nvidia и страха за демокрацията?

Все пак ходът на Пекин „ще има ограничено въздействие върху глобалното предлагане“, пишат в бележка анализаторите на Eurasia Group Анна Аштън, Сяоменг Лу и Скот Янг. Според тях той цели да „напомни на страните, включително САЩ, Япония и Нидерландия, че Китай разполага с възможности за ответни мерки, и по този начин да ги възпре от налагане на допълнителни ограничения на китайския достъп до високотехнологични чипове и инструменти“.

Успокоителното засега е, че липсват категорични забрани за конкретни страни или крайни потребители. Не е изключено обаче евентуално разширяване на ограниченията, така че да обхванат и други материали, твърди служител на южнокорейското министерство на промишлеността.

Във вторник акциите на китайските производители на германий поскъпнаха в очакване на повишаването на цените на суровините, които сега може да се окажат обект на поне временни прекъсвания на доставките.

Галият е мек сребрист метал, който се използва за производството на полупроводникови пластини за електронни схеми, полупроводници и светодиоди, а германият се използва в производството на оптични влакна за пренос на данни и информация.

„Икономиите от мащаба в обширните и все по-интегрирани минни и преработвателни дейности на Китай, заедно с държавните субсидии, му позволиха да изнася обработени минерали на цена, която операторите на други места не могат да достигнат, което затвърждава пазарното господство на страната за много важни суровини“, обясняват анализаторите на Eurasia Group.

Те напомнят, че предишните опити на Китай да се възползва от надмощието си чрез ограничаване на износа намалиха наличностите в глобален мащаб и повишиха световните цени. В известна степен това засили конкуренцията в чужбина.

Ескалираща вражда

През октомври САЩ въведоха широкообхватни правила, насочени към прекратяване на износа на ключови чипове и полупроводникови инструменти за Китай. Смята се, че тези мерки могат да попречат на амбициите на Пекин да стимулира вътрешната си технологична индустрия. Вашингтон също така лобираха пред ключови държави и съюзници в областта на производството на чипове, като Нидерландия и Япония, да въведат свои собствени рестрикции за износ.

В петък Нидерландия отговори с нови ограничения за износ на модерно полупроводниково оборудване. Това на практика ще забрани на ASML да изнася за Китай.

Някои държави пък се опитват да подсигурят собствените си вериги на доставки и да изградят националните си индустрии за производство на чипове, като се съсредоточават върху областите, в които са традиционно силни. Миналата седмица фонд, подкрепен от японското правителство, предложи придобиване на гиганта в областта на полупроводниковите материали JSR на стойност 903,9 млрд. йени (6,3 млрд. долара).

Полупроводниците са едни от най-важните технологични продукти в съвременната икономика. Те се използват на практика във всичко – от смартфони до автомобили и хладилници – и се смятат за ключови за военните приложения и развитието на изкуствения интелект.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024