Какво е общото между възхода на Nvidia и страха за демокрацията?  Снимка: © Getty Images: Изпълнителният директор на Nvidia Дженсън Хуанг

Мощните полупроводници на Nvidia придобиват все по-голямо значение на фона на способността им да подхранват технологиите с изкуствен интелект. Търсенето на компонентите на компания се ускорява с бързи темпове, а покрай него и притесненията за устоите на демокрацията в бъдеще.

Какво е общото? Според някои законодатели в САЩ това е опасността тези напреднали технологии да попаднат в неподходящи ръце, които биха могли да ги впрегнат в разпространението на недемократични идеи или за разработване на автономни оръжия.

Притесненията идват на фона на бума на генеративния изкуствен интелект, макар че подемът на AI не е отсега. „Не мисля, че това е нещо, около което просто има еуфория“, посочи тази седмица анализаторът от Wedbush Securities Дан Айвс. Според него става дума за „четвърта индустриална революция в действие“, затова и опасенията за това кой как ще използва технологиите привлича все по-голямо внимание.

Финансовите постижения на Nvidia са особено показателни за тенденцията. Компанията заяви, че очаква приходите ѝ от продажби да достигнат около 11 млрд. долара за второто тримесечие, което с над 50% повече спрямо прогнозата за 7,15 млрд. долара на Wall Street. Айвс определя като „впечатляващо“.

Nvidia изуми инвеститори и анализатори, като през май отчете по-добра от очакваната печалба за първото тримесечие от над 2 млрд. долара и приходи от 7 млрд. долара.

Междувременно китайските AI компании напредват и това кара Вашингтон да предприема мерки, за да запази преднината си. Ето защо Министерството на търговията обмисля нови ограничения върху износа на такива чипове за Китай, съобщи The Wall Street Journal тази седмица. Мерките се очаква да ударят пряко Nvidia.

Миналата година компанията създаде специална версия на популярния за изкуствен интелект чип A100 – A800, така че да се вмести в параметрите и да може да се продава на китайския пазар съгласно изискванията на Министерството на търговията. Но задаващите се нови ограничения, за които се съобщава, че се обмислят от администрацията на Джо Байдън, ще ограничат дори тези продажби без лиценз.

Подобен ход би задълбочил продължаващото противопоставяне между правителствата на САЩ и Китай по отношение на продажбите на технологии между двете страни. През май китайското правителство забрани на „критичната информационна инфраструктура“ да купува продукти от американския производител на чипове за памет Micron, като заяви, че компанията представлява „сериозен риск за сигурността“. Тогава от Министерството на търговията на САЩ категорично се противопоставиха.

Американските ограничения върху продажбата на чипове с капацитет за изкуствен интелект на Китай пък са поредните такива и ще затруднят азиатската страна да не изостава от темповете на развитие на сектора. Макар че тамошните компании може да са запазили някои допълнителни усъвършенствани чипове или да прибягват до по-бавни полупроводници, по-нататъшните ограничения върху високоскоростните полупроводници биха могли да навредят на тяхната гъвкавост в AI надпреварата.

Американски ръководители предупредиха правителството на САЩ, че изкуствен интелект, създаден без подходящи предпазни мерки, може да бъде използван по нечестни начини. Идеята е, че AI моделите могат да бъдат проектирани по начин, който да затвърди дискриминацията по линия например на правоприлагащите органи, одобряване на жилища и заеми и др. Но те могат да се използват и за масово производство на убедителна пропаганда или дори за разработване на автономни оръжия, посочват експертите.

„Ако демократичната страна не е водеща по отношение на технологиите, а авторитарните сили излязат напред, ние излагаме на риск цялата демокрация и правата на човека“, заяви в наскоро в интервю за NBC Айлин Донахоу, бивш посланик на САЩ в Съвета по правата на човека на ООН, а сега изпълнителен директор на Глобалния инкубатор за цифрова политика към Станфордския университет.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024