Китай не пуска хиляди граждани и чужденци да напускат страната Снимка: © Getty Images

Китай все по-често забранява на хора, включително на чужденци, да напускат страната. Това показва нов доклад на правозащитната група Safeguard Defenders, в който е описано как десетки китайски граждани са били хванати в капана на забраните за напускане на страната, съобщава британският в. "Гардиън".

Междувременно анализ на "Ройтерс" установява очевиден ръст на съдебните дела, които се водят с подобни забрани в Китай през последните години.

"Откакто Си Дзинпин пое властта през 2012 г., Китай разшири правната рамка за забрани за напускане на страната и все по-често ги използва, понякога извън правната обосновка", се казва в документа.

Правозащитната група изчислява, че "десетки хиляди" китайски граждани имат наложена забрана да напускат родината си по всяко време.

Фокусът върху този проблем идва в момент, когато напрежението между Китай и САЩ нараства, заради споровете в областта на търговията и сигурността, и контрастира с посланието на Пекин, че се отваря за чуждестранни инвестиции и пътувания след тежката изолация, наложена заради пандемията от COVID-19.

Анализът на "Ройтерс", базиран на данни на Върховния съд на Китай, показва осемкратно увеличение на делата, които се водят във връзка със забрани за пътуване. Заключението е за периода между 2016 г. и 2022 г.

Миналата седмица Китай засили закона си за борба с шпионажа, като въведе нови забрани за напускане на страната на всеки - китаец или чужденец, който е обект на разследване.

Рестрикции се налагат и на чуждестранни ръководители на компании. Според трима души, запознати с въпроса, едно от лицата, на които е било забранено да напускат Китай тази година, е сингапурски ръководител в американската фирма Mintz Group.

В края на март Mintz съобщи, че властите са нахлули в офиса на фирмата в Китай и са задържали петима местни служители. Министерството на външните работи заяви тогава, че фирмата е заподозряна в извършване на незаконни бизнес операции.

"Заради нарастващото напрежение между САЩ и Китай рискът от тази забрана за напускане на страната нарасна. Наблюдавам увеличение в броя на компаниите и юридическите лица, които са загрижени за това и искат съвет как да се подготвят и да намалят рисковете от подобни рестрикции", казва адвокатът Лестър Рос пред "Гардиън".

Някои активисти твърдят, че по-широкото използване на тези забрани за напускане на страната отразява по-строгите мерки за сигурност при управлението на президента Си.

"Те могат да намерят всякаква причина, за да ви спрат да напуснете Китай. Тук няма върховенство на закона. Той се използва, за да служи на целите на Китайската комунистическа партия", казва Сян Ли, китайски правозащитник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Си Дзинпин е в Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024