Снимка: © Getty Images

Китай обяви за „незаконни“ предварителните избори, организирани този уикенд от хонконгските продемократични партии, а управляващата автономния регион Кари Лам инициира разследване.

Тя обяви, че намерението на кандидатите да гласуват срещу правителственото законодателство може да се тълкува като нарушаване на новия закон за националната сигурност. Той бе въведен преди няколко седмици и до голяма степен чрез него Китай пое контрол над града със специален статут, застрашавайки гражданските свободи.

Първичните избори, които официално не са част от избирателния процес в Хонконг, отведоха до урните около 600 хиляди души. Те дадоха гласа си за кандидатите на демократите, борещи се за места в законодателния съвет. Целта на партиите бе да се намали броят на продемократичните кандидати, за да няма разделение на вота между няколко души през септември.

Късно вечерта в понеделник представителите на Пекин в законодателния съвет на Хонконг сложиха на изборите етикет „нелегални“. Освен това обвиниха организаторите, че си съдействат с чуждестранни сили в „сериозна провокация“ срещу електоралната система на Хонконг и в това, че присвояват данните на гласувалите граждани.

„Целта на организатора Бени Тай и лагера на опозицията е да присвоят властта над Хонконг и да изпълнят хонконгска версия на „цветна революция“, обяви говорител от Офиса за Национална сигурност, който бе учреден в автономния регион преди седмица и е управляван от китайските власти.

Новият закон, който Пекин наложи в бившата британска колония  забранява "измяната, отцепването, подстрекателството и подривната дейност, заплашващи националната сигурност", както и чужда намеса срещу централното правителство – всички тези нарушения ще се наказват със съд. Дори чуждестранни граждани, критикуващи правителството в Китай, са заплашени със съд, ако стъпят на територията на Хонконг.

Управляващата Кари Лам съобщи, че демократите, които се координират в опит да спечелят мнозинство в градския съвет, не спазват закона и ще бъдат разследвани.

„Ако целта на тези така наречени първични избори е да се постигне голямата цел, която те наричат „35+“ (б.а. – броят на местата, гарантиращи мнозинство), за да блокират всички политики на хонконгското правителство, то това действие може да попадне под категорията събаряне на държавната власт. Сега това е един от четирите елемента в Закона за Националната сигурност, които се наказват“, каза Лам, цитирана от The Guardian.

Управляващата каза още, че правителството е получило „голям брой жалби“, включително оплаквания, че първичните избори са нарушили правилата за социална дистанция.

В първия ден след въвеждането на новия Закон за Националната сигурност няколко души бяха арестувани за различни нарушения, включително за носене на флаг, символ на независимостта на автономния регион.

Преди седмица Комунистическата партия на Китай затегна хватката си над бившата британска колония, като забрани пеенето на неофициалния продемократичен химн в училищата.


Прочетете още: 

Забранен химн и офис за национална сигурност в хотел: Новата реалност в Хонконг


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията