Снимка: © Getty Images

След като Китай Нов фронт във войната: Хонконг основава "парламент в изгнание" гражданите на автономния регион се срещнаха с новата реалност. Комунистическата партия затегна хватката си над бившата британска колония, като забрани пеенето на неофициалния продемократичен химн в училищата.

Секретарят по образованието в автономния регион Кевин Йеунг съобщи в сряда, че „Слава за Хонконг“ („Glory to Hong Kong“) – песен, написана миналата година, вече е със статут на незаконна в учебните заведения. Тя стана популярна покрай демократичните протести миналата година, когато демонстрантите излязоха по улиците и се обявиха против спорен закон за екстрадиция в Китай.

В отговор на въпрос относно новото правило, Йеунг каза пред парламента, че „личности и групи с прикрити мотиви съзнателно са заблуждавали учениците и са ги подбуждали да изразяват своята политическа позиция“. Добави, че департаментът по образованието е „длъжен“ да ги спре.

Освен това в училищата вече е забранено учениците да пеят, свирят или пускат всяка песен, която би „нарушила нормалната работа на училищата и би засегнала емоциите на хората, или която съдържа политически послания“.

„Например, песента „Слава за Хонконг“, произлязла от социалните инциденти от юни миналата година, съдържа строги политически съобщения и е пряко свързана с политически събития, насилие и незаконни действия, продължили месеци наред. Затова училищата сега трябва да забранят на учениците да я пеят, свирят или пускат в училищата“, каза Йеунг.

Забраната дойде в момент, в който Китай отвори новата централа на Съвета по национална сигурност. Тя ще се помещава в бившия хотел „Метропарк“ – в центъра на града, на място, станало едно от най-популярните по време на демократичните протести.

Офисът ще осъществява надзор над местното правителство относно изпълняването на новия закон, който забранява "измяната, отцепването, подстрекателството и подривната дейност, заплашващи националната сигурност", както и чужда намеса срещу централното правителство – всички тези нарушения ще се наказват със съд. Дори чуждестранни граждани, критикуващи правителството в Пекин, са заплашени със съд, ако стъпят на територията на Хонконг.

Властите вече пристъпиха към изпълнение на закона и арестуваха поне 10 души, включително 15-годишен гражданин.

Сред новите правомощия на китайските власти попада позволяването на агенти да транспортират заподозрени в престъпления отвъд границата, а те да бъдат изправяни пред съд в Китай.

Новият председател на Съвета за национална сигурност в автономния регион Джън Янсион, управляващата Хонконг Кари Лам и завеждащият офиса за сътрудничество с Китай Луо Хуининг, участваха в церемонията по откриването на централата. Луо съобщи, че тя ще бъде „пазител на националната сигурност“.


Прочетете още:

Къде е червената линия: Критиците на Пекин по света са заплашени с арест, ако стъпят в Хонконг

Нов фронт във войната: Хонконг основава "парламент в изгнание"

"Възмутителна атака срещу свободата" - Хонконг се надигна срещу закона на Китай

Желязната хватка се затяга: Протестите в Хонконг спряха след масовите арести


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори