Снимка: © Getty Images

След като Китай Нов фронт във войната: Хонконг основава "парламент в изгнание" гражданите на автономния регион се срещнаха с новата реалност. Комунистическата партия затегна хватката си над бившата британска колония, като забрани пеенето на неофициалния продемократичен химн в училищата.

Секретарят по образованието в автономния регион Кевин Йеунг съобщи в сряда, че „Слава за Хонконг“ („Glory to Hong Kong“) – песен, написана миналата година, вече е със статут на незаконна в учебните заведения. Тя стана популярна покрай демократичните протести миналата година, когато демонстрантите излязоха по улиците и се обявиха против спорен закон за екстрадиция в Китай.

В отговор на въпрос относно новото правило, Йеунг каза пред парламента, че „личности и групи с прикрити мотиви съзнателно са заблуждавали учениците и са ги подбуждали да изразяват своята политическа позиция“. Добави, че департаментът по образованието е „длъжен“ да ги спре.

Освен това в училищата вече е забранено учениците да пеят, свирят или пускат всяка песен, която би „нарушила нормалната работа на училищата и би засегнала емоциите на хората, или която съдържа политически послания“.

„Например, песента „Слава за Хонконг“, произлязла от социалните инциденти от юни миналата година, съдържа строги политически съобщения и е пряко свързана с политически събития, насилие и незаконни действия, продължили месеци наред. Затова училищата сега трябва да забранят на учениците да я пеят, свирят или пускат в училищата“, каза Йеунг.

Забраната дойде в момент, в който Китай отвори новата централа на Съвета по национална сигурност. Тя ще се помещава в бившия хотел „Метропарк“ – в центъра на града, на място, станало едно от най-популярните по време на демократичните протести.

Офисът ще осъществява надзор над местното правителство относно изпълняването на новия закон, който забранява "измяната, отцепването, подстрекателството и подривната дейност, заплашващи националната сигурност", както и чужда намеса срещу централното правителство – всички тези нарушения ще се наказват със съд. Дори чуждестранни граждани, критикуващи правителството в Пекин, са заплашени със съд, ако стъпят на територията на Хонконг.

Властите вече пристъпиха към изпълнение на закона и арестуваха поне 10 души, включително 15-годишен гражданин.

Сред новите правомощия на китайските власти попада позволяването на агенти да транспортират заподозрени в престъпления отвъд границата, а те да бъдат изправяни пред съд в Китай.

Новият председател на Съвета за национална сигурност в автономния регион Джън Янсион, управляващата Хонконг Кари Лам и завеждащият офиса за сътрудничество с Китай Луо Хуининг, участваха в церемонията по откриването на централата. Луо съобщи, че тя ще бъде „пазител на националната сигурност“.


Прочетете още:

Къде е червената линия: Критиците на Пекин по света са заплашени с арест, ако стъпят в Хонконг

Нов фронт във войната: Хонконг основава "парламент в изгнание"

"Възмутителна атака срещу свободата" - Хонконг се надигна срещу закона на Китай

Желязната хватка се затяга: Протестите в Хонконг спряха след масовите арести


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед