Забранен химн и офис за национална сигурност в хотел: Новата реалност в Хонконг Снимка: © Getty Images

След като Китай Нов фронт във войната: Хонконг основава "парламент в изгнание" гражданите на автономния регион се срещнаха с новата реалност. Комунистическата партия затегна хватката си над бившата британска колония, като забрани пеенето на неофициалния продемократичен химн в училищата.

Секретарят по образованието в автономния регион Кевин Йеунг съобщи в сряда, че „Слава за Хонконг“ („Glory to Hong Kong“) – песен, написана миналата година, вече е със статут на незаконна в учебните заведения. Тя стана популярна покрай демократичните протести миналата година, когато демонстрантите излязоха по улиците и се обявиха против спорен закон за екстрадиция в Китай.

В отговор на въпрос относно новото правило, Йеунг каза пред парламента, че „личности и групи с прикрити мотиви съзнателно са заблуждавали учениците и са ги подбуждали да изразяват своята политическа позиция“. Добави, че департаментът по образованието е „длъжен“ да ги спре.

Освен това в училищата вече е забранено учениците да пеят, свирят или пускат всяка песен, която би „нарушила нормалната работа на училищата и би засегнала емоциите на хората, или която съдържа политически послания“.

„Например, песента „Слава за Хонконг“, произлязла от социалните инциденти от юни миналата година, съдържа строги политически съобщения и е пряко свързана с политически събития, насилие и незаконни действия, продължили месеци наред. Затова училищата сега трябва да забранят на учениците да я пеят, свирят или пускат в училищата“, каза Йеунг.

Забраната дойде в момент, в който Китай отвори новата централа на Съвета по национална сигурност. Тя ще се помещава в бившия хотел „Метропарк“ – в центъра на града, на място, станало едно от най-популярните по време на демократичните протести.

Офисът ще осъществява надзор над местното правителство относно изпълняването на новия закон, който забранява "измяната, отцепването, подстрекателството и подривната дейност, заплашващи националната сигурност", както и чужда намеса срещу централното правителство – всички тези нарушения ще се наказват със съд. Дори чуждестранни граждани, критикуващи правителството в Пекин, са заплашени със съд, ако стъпят на територията на Хонконг.

Властите вече пристъпиха към изпълнение на закона и арестуваха поне 10 души, включително 15-годишен гражданин.

Сред новите правомощия на китайските власти попада позволяването на агенти да транспортират заподозрени в престъпления отвъд границата, а те да бъдат изправяни пред съд в Китай.

Новият председател на Съвета за национална сигурност в автономния регион Джън Янсион, управляващата Хонконг Кари Лам и завеждащият офиса за сътрудничество с Китай Луо Хуининг, участваха в церемонията по откриването на централата. Луо съобщи, че тя ще бъде „пазител на националната сигурност“.


Прочетете още:

Къде е червената линия: Критиците на Пекин по света са заплашени с арест, ако стъпят в Хонконг

Нов фронт във войната: Хонконг основава "парламент в изгнание"

"Възмутителна атака срещу свободата" - Хонконг се надигна срещу закона на Китай

Желязната хватка се затяга: Протестите в Хонконг спряха след масовите арести


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. Борисов и Пеевски се хвалят с 1 млрд. лв. от бюджета за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024