Къде е червената линия: Критиците на Пекин по света са заплашени с арест, ако стъпят в Хонконг Снимка: © Getty Images

Badiucao е известен китайски карикатурист, който критикува режима на Пекин и живее в Австралия. Преди година търси място в Хонконг, където да покаже своите политически творби, насочени срещу Китайската комунистическа партия. Сега обаче го е страх дори да стъпи на летището, тъй като може да бъде арестуван заради Край на демокрацията или по-голяма сигурност: Китай гласува спорния закон, засягащ Хонконг

Това е така, защото заповедите не засягат само гражданските свободи в автономния регион. Те също така действат в сила и за чужденци, които критикуват китайското правителство навсякъде по света. Ако стъпят в града, те рискуват да бъдат вкарани зад решетките, дори само да преминават транзитно през летището.

„Тревожно и плашещо е, не само за гражданите на Хонконг, но и за всеки, който го е грижа за човешките права в Хонконг и Китай като цяло“, казва Badiucao пред CNN, говорейки от дома си в Мелбърн.

Десетилетия наред автономният регион предлагаше законна протекция от китайската комунистическа партия. Това се случваше дори след като през 1997 г. бившата британска колония бе предадена на Пекин. Именно поради тази причина дисиденти от Китай, учени от Западния свят и международни неправителствени организации използваха Хонконг като сигурно място за срещи, организация и критики срещу Пекин – в повечето случаи без последствия.

Дали това ще продължи? Около въпроса витаят множество съмнения.


Прочетете още:

Нов фронт във войната: Хонконг основава "парламент в изгнание"

"Възмутителна атака срещу свободата" - Хонконг се надигна срещу закона на Китай

Желязната хватка се затяга: Протестите в Хонконг спряха след масовите арести


„Законът криминализира действия, които са изцяло базирани на речта, така че има шанс твоята реч, направена извън страната, да те постави в риск, ако попаднеш под юрисдикцията ѝ“, казва Джеръми Даум от Yale Law Paul Tsai Center. „Хонконг беше сигурно място. Вече не е“.

Параграф 38

В сряда управляващата Хонконг – Кари Лам, защити новия закон, описвайки го като „важна стъпка в прекратяването на хаоса и насилието, които се появиха през последните няколко месеца“.

Законът за националната сигурност бе гласуван от централното правителство на Китай в отговор на продемократичните протести в автономния регион, които го заляха миналата година. Тогава демонстрациите бяха заради спорен закон за екстрадиция в Китай. Централните власти заклеймиха гражданите и ги обвиниха, че са привлекли на своя страна „чужди сили“, които да подкопаят авторитета на Пекин.

Новият закон забранява "измяната, отцепването, подстрекателството и подривната дейност, заплашващи националната сигурност", както и чужда намеса срещу централното правителство – всички тези нарушения ще се наказват със съд. Основната му цел е да ограничи правата на местните граждани, но Параграф 38 хваща окото на експертите.

„Този закон трябва да се прилага за всички престъпления, извършени срещу специалния административен регион Хонконг извън границите на региона от човек, който не е постоянен гражданин на региона“ – това гласи той, пише държавната новинарска агенция Xinhua.

Накратко – дори хора, които не са китайски граждани и живеят извън Хонконг, могат да бъдат съдени за свои определени действия.

Китай има подобен раздел в закона – Параграф 8 от Наказателния кодекс, но той се прилага само ако престъплението е наказуемо и в страната, и в чуждата държава, от която е подсъдимият. Това означава, че да говориш против Комунистическата партия, най-вероятно няма да ти донесе наказание.

Параграф 38 от закона за националната сигурност на Хонконг обаче няма подобни изключения. Актът, извършен отвъд границите на региона, трябва да е криминализиран само в него, а не и в държавата на извършителя.

Законът не действа със задна дата, което значи, че всичко, казано или направено преди 1 юли 2020, няма да бъде взето под внимание. За дисиденти като Badiucao, който няма никакво намерение да спре да критикува правителството в Пекин и това в Хонконг, нито да спре да излага предишните си творби, законът може да влезе в действие на секундата, в която той стъпи в региона – макар сега да е австралийски гражданин.

Къде е "червената линия"?

Не само дисидентите са разтревожени. Учените от Западния свят също може да преосмислят пътуванията си към Хонконг. Меги Люис, която е експерт по съвременно китайско право в Университета Сетън Хол в Ню Джърси, определено е променила мнението си.

Сенаторът републиканец Марко Рубио, който е един от основните критици на Китай, предупреди американските граждани да не пътуват до града. „Всеки американец, който отиде до Хонконг с цел бизнес или удоволствие, е полудял“, написа той в Twitter.

Дълго време Хонконг беше домакин на събития, които светът нямаше как да види в континентален Китай, включително ежегодно почитане на жертвите от клането на площад Тянънмън през 1989 г. Но дори преди въвеждането на новия закон критиците на Пекин не успяваха да накарат хората в региона да чуят гласовете им.

През октомври 2018 журналист от Financial Times не получи работна виза, след като помогна за организацията на дискусия с лидера на независима активистка организация. Месец по-късно дисидентът Ма Джиан, който е китайски автор, отмени събитие в Хонконг, без да дава обяснения защо. Или, по-скоро, други го отмениха. Шоуто на Badiucao в града също беше отменено, а причината бе „проблеми за сигурността“.

Критиците вярват, че подобни действия на властите ще продължат с още по-голяма сила. Експерти по право не успяват да установят колко безопасни са пътуванията до Хонконг, както и как китайското правителство ще прилага закона. Люис смята, че властите в Пекин трябва да го използват бързо, за да арестуват „големите имена“ и да изплашат „малките играчи“.

Badiucao мисли, че неясните определения на китайското правителство са съвсем умишлен ход.

„Когато не знаеш къде е червената линия, могат да разширят властта си толкова, колкото поискат“, казва карикатуристът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024