Желязната хватка се затяга: Протестите в Хонконг спряха след масовите арести

Гражданите на Хонконг са решили да преустановят за неопределено време протестите срещу новия закон за националната сигурност, който Китай прие на 30 юни. Приемането на противоречивия закон доведе до многохилядни протести, насилие и масови арести.

Над 370 души са били арестувани вчера (1 юли), като 10 от тях са били задържани по силата на новия закон, който бе създаден и наложен изцяло по инициатива на Китай и без никакво съгласуване с властите в Хонконг.

Изглежда, че новите мерки имат ефект, тъй като каналите в социалните мрежи, които в миналото често са организирали масови демонстрации, днес внезапно са утихнали и не се предвиждат никакви протести в близките дни.

Съобщение към потребителите на един от тези канали гласи "Поради незабавното влизане в сила на новия закон за националната сигурност дейността на този канал се преустановява за неопределено време. Извиняваме се за причиненото неудобство".

Други останаха активни, но вместо обичайните призиви за борба в тях се публикуват единствено новини за сваляне на определени публикации от сайтове и слухове за предстоящи нови арести.

Освен това местните власти са започнали масово разлепяне на т.нар. "Стени на Ленън" - табла, облепени с цветни листчета, на които са изписани послания за свобода и независимост.

Реформи "на тъмно"

Заплетената и неясна процедура, по която бе приет Законът за националната сигурност, попречи на гражданите на Хонконг да придобият ясна представа за него до момента, в който той не влезе в сила. Жителите на полуострова са категорични, че законът е много по-лош, отколкото са очаквали.

Част от протестиращите разказват, че хората са осъзнали ситуацията едва когато пълният текст на закона е станал публично достояние вечерта на 30 юни. "Беше и все още е много плашещо, защото вече е нелегално дори да говорим за много от нещата, които са важни за нас" разказват жители на Хонконг.

"Мисля, че хората ще продължат да протестират, ако е възможно и аз ще го направя, но на 1 юли осъзнах, че законът ще промени начинът на протестиране, тъй като мирните демонстрации очевидно няма да свършат работа" коментира друг гражданин на Хонконг.

Намиращата се в Хонконг репортерка Мери Хюи споделя, че според нея Хонконг тепърва ще понася още удари. "Това, за което трябва да си дадем ясна сметка, е че буквално за една нощ Хонконг се превърна от сравнително свободно общество в такова, което е под авторитарно управление. На пръв поглед градът и ежедневието в него изглеждат съвсем същите, но всъщност всичко се промени. Вече няма свобода на словото, а събиранията са забранени".

Вчера хиляди хора излязоха по улиците на Хонконг, за да протестират срещу закона, както и срещу новите полицейски мерки, според които призоваването към независимост на Хонконг се счита за нарушаване на обществения ред и може да доведе до арест.

Местният политик Рей Чен е бил сред задържаните, но във вторник е бил освободен. "Бях освободен от полицейския участък "North Point", където прекарах нощта заедно с още 180 арестанти" написа Чен в Twitter. "Мобилният ми телефон все още е в полицията; сега се прибирам да се освежа и от утре се връщам на работа".

Новият ред

Според полицейските протоколи арестантите са били задържани по обвинения в "неправомерно публично събиране", "опасно шофиране", и "притежание на незаконно оръжие". Мъж, опитващ се хване полет от местното летище в сряда вечерта е бил арестуван по обвинение, че е намушкал полицай. Хонокнгските медии съобщават, че мъжът си е купил билет за Лонднон малко преди полета и се е качил на самолета без багаж, но няколко минути по-късно е бил свален от служители на полицията.

Полицията все още не е предоставила информация за 6-те мъже и 4-те жени, арестувани по силата на новия закон за националната сигурност, но според разкази на очевидци сред тях има 15-годишно момиче и мъж, развявал флаг с надпис "Независим Хонконг", като пред думите с много малки букви е било изписано "не на".

"Не ни харесва да виждаме такива случаи, но за съжаление през последните години много младежи и тийнейджъри нарушават закона" коментира Там Ю-Чунг, единственият представител на Хонконг в китайския конгрес, след като бил запитан дали новината за ареста на 15-годишното момиче е вярна.

Ю-Чунг каза също, че полицията не би повдигнала обвинения само заради изказвания, но изказванията и плакатите с лозунги биха могли да бъдат изпозлвани като основание за разследване в случай, че органите на реда подозират "определени организации, техни планове или други подривни дейности".

Друг мъж е бил задържан след като в него са открити два флага на Тайван. Не е уточнено дали той също е задържан по силата на новия закон.

Местните медии съобщават и за една абсурдна случка: фен на футболния клуб "Ливърпул", празнувал шампионската титла на отбора, е бил арестуван за това, че е тичал по улицата и е крещял "Да живее Ливърпул". Фенът е бил задържан, тъй като местната полиция е счела неговите действия за "проява на сепаратизъм".

Представители на Асоциацията на ресторантьорите в Хонконг споделят, че са много притеснени не само от самия закон, но и от начина, по който е бил въведен. Според тях той ще има върховенство над хонконгските закони и по този начин ще подкопае автономията на полуострова.

"Главните изпълнителни органи съставят списък със съдии, на които е позволено да се занимават със случаи, засягащи Закона за националната сигурност. Назначението се случва на годишна база. Съдиите, избрани от изпълнителните органи, могат да бъдат премахнати от списъка ако техни думи или действия застрашават националната сигурност" цитират част текста на закона представителите на Асоциацията.

В опит да разсеят страховете на гражданите местните власти коментираха тази част от закона, като увериха, че съдиите за тези случаи ще бъдат избирани изцяло въз основа на професионалните си качества, като политическата ориентация няма да играе никаква роля. Гражданите на Хонконг обаче не вярват на тези уверения и смятат, че те са само фасада за предстоящи задкулисни игри.

Прочетете още: Край на демокрацията или по-голяма сигурност: Китай гласува спорния закон, засягащ Хонконг

"Възмутителна атака срещу свободата" - Хонконг се надигна срещу закона на Китай


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024