Китай гласува спорния закон за националната сигурност, който дава нова власт на страната над автономния регион Хонконг, а с това страховете за нарушаването на гражданските свободи се увеличиха още повече.

Миналия месец Китай шокира с изявление, че забранява "измяната, отцепването, подстрекателството и подривната дейност, заплашващи националната сигурност", както и чужда намеса срещу централното правителство – всички тези нарушения ще се наказват със съд. Така комунистическата партия вече може да въведе „органи за сигурност“ в Хонконг, съобщи BBC.

Критиците сочат, че новият закон представлява голяма заплаха за идентичността на автономния регион. Ще бъде подрината юридическата независимост и ще бъдат засегнати уникалните граждански свободи, които не могат да бъдат открити в Китай.

Целият текст на новия закон не бе обявен публично, докато не бе гласуван, което означава, че хората в Хонконг не са виждали детайли около новите мерки, които ще трябва да спазват.

Автономният регион е бивша британска колония, която бе предадена на Китай през 1997, но при специално споразумение, което гарантира определени права за гражданите му за 50 години напред. Точно това доведе до осъждане на действията на китайската комунистическа партия в международен мащаб, когато Пекин ги обяви през май.

Китай, както и пропекинският блок в правителството на Хонконг, твърдят, че новият закон за националната сигурност е нужен, за да се установи стабилност и сигурност в града. Такива, изглежда, не съществуват, откакто гражданите на автономния регион излязоха на протести през 2019 заради спорен закон за екстрадиция в Китай.

Какво точно означава новият закон?

Пекин все още не е обявил, че промените влизат в сила, но източници на BBC в региона съобщиха, че те са преминали под единодушно гласуване в Централния комитет на Конгреса. По-късно през деня се предвижда законът да бъде добавен в документите за статута на Хонконг. Това се случва само ден преди 23-ата годишнина от предаването на региона в китайски ръце от страна на Великобритания. По принцип на този ден има продемократични протести.

Промените криминализират всеки акт на измяна, отцепване и подривна дейност срещу централното правителство. Същото важи за тероризма и тайно споразумение с външни политически сили.

В Хонконг ще бъде създаден нов офис на управляващите, които ще осъществяват надзор по въпросите за националната сигурност, но ще имат и още власт, като например да въведат обучение по национална сигурност в училищата в автономния регион.

Градът трябва да основе своя национална комисия, която да прилага законите, като тя ще има съветник, назначен от Пекин. Изпълнителният директор от Хонконг ще има властта да назначава съдии по делата за националната сигурност – ход, който създаде страхове за юридическата независимост.

Един от най-важните аспекти на новия закон гласи, че Пекин притежава власт върху това как той ще бъде интерпретиран. Ако законът влезе в конфликт с друг, действащ в Хонконг, то приоритет ще има китайският.

Как това ще промени Хонконг?

За мнозина промените подриват гражданските свободи в региона. Хората се радваха на свобода на словото, правото да протестират и на напълно независимата юрисдикция. Според критиците – законът ще заглуши разногласията и ще увеличи влиянието на китайската комунистическа партия в ежедневието на гражданите.

Управляващата автономния регион Кари Лам първоначално отхвърли всички страхове на гражданите, като каза, че актът е „отговорен“ ход. Тя обеща, че свободите и изконните ценности ще бъдат съхранени.

Не това е мнението на САЩ - "Хонконг вече не е автономен", обявиха от Вашингтон преди месец.

Външният министър на Китай Йи Ван предупреди американското правителство да не се намесва и обвини "някои американски политически сили", че се опитват да провокират "нова Студена война", което ще застраши световния мир.

Държавният секретар Майк Помпео първоначално нарече закона "катастрофално предложение", което би довело до смъртта на високата степен на автономия, обещана на Хонконг. Законът може да отвори пътя към налагането на санкции от страна на САЩ.

Неправителствената организация за защита на правата на гражданите „Амнести Интернешънъл“ нарече закона „най-голямата заплаха за човешките права в модерната история на града“.

Европейският парламент предупреди, че ще съди Китай в Международния съд на ООН в Хага, ако законът бъде гласуван. Великобритания също се намеси и каза, че ще промени правилата за имигрантите от Хонконг и ще им предложи „път към британско гражданство“, ако Пекин премине границата.

Миналия месец законодатели от демократическия блок в автономния регион протестираха срещу решението на Китай, но бяха изведени принудително от залата на парламента.


Прочетете още:

Гражданските свободи в Хонконг са заплашени от спорен закон на Китай

Сложи ли Китай край на автономността на Хонконг?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас