Край на демокрацията или по-голяма сигурност: Китай гласува спорния закон, засягащ Хонконг

Китай гласува спорния закон за националната сигурност, който дава нова власт на страната над автономния регион Хонконг, а с това страховете за нарушаването на гражданските свободи се увеличиха още повече.

Миналия месец Китай шокира с изявление, че забранява "измяната, отцепването, подстрекателството и подривната дейност, заплашващи националната сигурност", както и чужда намеса срещу централното правителство – всички тези нарушения ще се наказват със съд. Така комунистическата партия вече може да въведе „органи за сигурност“ в Хонконг, съобщи BBC.

Критиците сочат, че новият закон представлява голяма заплаха за идентичността на автономния регион. Ще бъде подрината юридическата независимост и ще бъдат засегнати уникалните граждански свободи, които не могат да бъдат открити в Китай.

Целият текст на новия закон не бе обявен публично, докато не бе гласуван, което означава, че хората в Хонконг не са виждали детайли около новите мерки, които ще трябва да спазват.

Автономният регион е бивша британска колония, която бе предадена на Китай през 1997, но при специално споразумение, което гарантира определени права за гражданите му за 50 години напред. Точно това доведе до осъждане на действията на китайската комунистическа партия в международен мащаб, когато Пекин ги обяви през май.

Китай, както и пропекинският блок в правителството на Хонконг, твърдят, че новият закон за националната сигурност е нужен, за да се установи стабилност и сигурност в града. Такива, изглежда, не съществуват, откакто гражданите на автономния регион излязоха на протести през 2019 заради спорен закон за екстрадиция в Китай.

Какво точно означава новият закон?

Пекин все още не е обявил, че промените влизат в сила, но източници на BBC в региона съобщиха, че те са преминали под единодушно гласуване в Централния комитет на Конгреса. По-късно през деня се предвижда законът да бъде добавен в документите за статута на Хонконг. Това се случва само ден преди 23-ата годишнина от предаването на региона в китайски ръце от страна на Великобритания. По принцип на този ден има продемократични протести.

Промените криминализират всеки акт на измяна, отцепване и подривна дейност срещу централното правителство. Същото важи за тероризма и тайно споразумение с външни политически сили.

В Хонконг ще бъде създаден нов офис на управляващите, които ще осъществяват надзор по въпросите за националната сигурност, но ще имат и още власт, като например да въведат обучение по национална сигурност в училищата в автономния регион.

Градът трябва да основе своя национална комисия, която да прилага законите, като тя ще има съветник, назначен от Пекин. Изпълнителният директор от Хонконг ще има властта да назначава съдии по делата за националната сигурност – ход, който създаде страхове за юридическата независимост.

Един от най-важните аспекти на новия закон гласи, че Пекин притежава власт върху това как той ще бъде интерпретиран. Ако законът влезе в конфликт с друг, действащ в Хонконг, то приоритет ще има китайският.

Как това ще промени Хонконг?

За мнозина промените подриват гражданските свободи в региона. Хората се радваха на свобода на словото, правото да протестират и на напълно независимата юрисдикция. Според критиците – законът ще заглуши разногласията и ще увеличи влиянието на китайската комунистическа партия в ежедневието на гражданите.

Управляващата автономния регион Кари Лам първоначално отхвърли всички страхове на гражданите, като каза, че актът е „отговорен“ ход. Тя обеща, че свободите и изконните ценности ще бъдат съхранени.

Не това е мнението на САЩ - "Хонконг вече не е автономен", обявиха от Вашингтон преди месец.

Външният министър на Китай Йи Ван предупреди американското правителство да не се намесва и обвини "някои американски политически сили", че се опитват да провокират "нова Студена война", което ще застраши световния мир.

Държавният секретар Майк Помпео първоначално нарече закона "катастрофално предложение", което би довело до смъртта на високата степен на автономия, обещана на Хонконг. Законът може да отвори пътя към налагането на санкции от страна на САЩ.

Неправителствената организация за защита на правата на гражданите „Амнести Интернешънъл“ нарече закона „най-голямата заплаха за човешките права в модерната история на града“.

Европейският парламент предупреди, че ще съди Китай в Международния съд на ООН в Хага, ако законът бъде гласуван. Великобритания също се намеси и каза, че ще промени правилата за имигрантите от Хонконг и ще им предложи „път към британско гражданство“, ако Пекин премине границата.

Миналия месец законодатели от демократическия блок в автономния регион протестираха срещу решението на Китай, но бяха изведени принудително от залата на парламента.


Прочетете още:

Гражданските свободи в Хонконг са заплашени от спорен закон на Китай

Сложи ли Китай край на автономността на Хонконг?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023