Сложи ли Китай край на автономността на Хонконг? Снимка: © getty images

"Хонконг вече не е автономен" - това беше позицията на САЩ за настоящата ситуация в специалния административен район. Днес китайският парламент прие въвеждането на спорен закон, който застрашава сериозно гражданските свободи на хонконгските жители.

Текстът забранява "измяната, отцепването, подстрекателството и подривната дейност, заплашващи националната сигурност", както и чужда намеса срещу централното правителство, което е възможност за китайската комунистическа партия да прибегне към въвеждането на „органи за сигурност“ в Хонконг.

Усилията на китайската комунистическа партия да прокара закона се приемат от международната общност като опит за налагане на пълен контрол върху територията. Критиците на този ход споменават, че мярката ще отстрани действащата в момента практика, по известна като „една държава, две системи“, даваща висока степен на автономност на Хонконг.

Макар подкрепата на парламента да не е нещо изненадващо, предложението на закона е съпътствано от допълнително покачване на напрежението между Китай и САЩ.

Външният министър на азиатската страна Йи Ван предупреди американското правителство да не се намесва и обвини "някои американски политически сили", че се опитват да провокират "нова Студена война", което ще застраши световния мир.

Държавният секретар Майк Помпео първоначално нарече закона "катастрофално предложение", което би довело до смъртта на високата степен на автономия, обещана на Хонконг. Законът може да отвори пътя към налагането на санкции от страна на САЩ.

Позицията му беше обявена като част от процедурата по закона за човешките права и демокрацията в Хонконг, който беше приет в САЩ през 2019 г. след масовите граждански протести срещу намесата на китайските власти. Тя дава правото на Вашингтон да наложи серия от санкции срещу бившата колония - от визови ограничения до замразяване на активи, собственост на висши държавни служители в Хонконг. Възможно е да се наложат и санкции срещу ръководни кадри на Китайската комунистическа партия. В момента Хонконг се ползва от специален търговски режим със САЩ, койото е вид байпас за ефектите на търговската война с Китай.

Междувременно главният секретар на района Матю Ченг даде интервю пред CNN, в което увери, че 99.99% от хората няма да бъдат засегнати от промените и само терористите и сепаретистите ще бъдат обект на преследване по закона. Не липсват обаче ограничения за това той да се използва по-широко и да служи за затвърждаване на влиянието на китайската комунистическа партия в района - голяма част от текста може да се тълкува свободно и това дава възможност за репресии над населението.

От интервюто става видно, че местната администрация няма думата що се отнася до съдържанието на закона. Въвеждането му в сила ,според South China Morning Post, може да се случи още през септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Щурм Z": Наказателните отряди за пияни или неизпълнителни руски войници

Малцина от изпратените в "Щурм Z" оцеляват на бойното поле

16:01 - 03.10.2023

Св. Синод не може да отвори руската църква в София, защото няма правомощията

Св. Синод изразява "надежда", че руската църква в София може да бъде отново отворена.

15:24 - 03.10.2023

Трима учени взеха Нобеловата награда за физика за откритие в света на електроните

"Вече можем да отворим вратата към света на електроните"

15:07 - 03.10.2023

Бившият директор на Abercrombie & Fitch е обвинен в сексулана експлоатация на мъже

След разкрития на Би Би Си, Abercrombie & Fitch започва разследване. на

14:51 - 03.10.2023

Александровска болница поискала 27 000 лв., за да освободи тялото на починала жена

Над 3 г. тленните останки на млада жена стоят в камера на болницата, докато тече разследване

14:32 - 03.10.2023

Човекът, от когото ще зависи Зелената сделка на България и ЕС

Марош Шефчович между чука и наковалнята в ЕП заради връзките си с Роберт Фицо

13:20 - 03.10.2023

ВСС не хареса промените в Конституцията. Щели да доведат до "неизчерпаеми проблеми" в съдебната власт

Висшият съдебен съвет излезе със становище, в което на практика отхвърля проекта за конституционни промени

13:13 - 03.10.2023

15-годишно дете и шофьор загинаха при катастрофа в дере край Видин

Лек автомобил се преобърна в дере край Видин. Двама души загинаха, а трети пътник е в болница

12:37 - 03.10.2023