Сложи ли Китай край на автономността на Хонконг? Снимка: © getty images

"Хонконг вече не е автономен" - това беше позицията на САЩ за настоящата ситуация в специалния административен район. Днес китайският парламент прие въвеждането на спорен закон, който застрашава сериозно гражданските свободи на хонконгските жители.

Текстът забранява "измяната, отцепването, подстрекателството и подривната дейност, заплашващи националната сигурност", както и чужда намеса срещу централното правителство, което е възможност за китайската комунистическа партия да прибегне към въвеждането на „органи за сигурност“ в Хонконг.

Усилията на китайската комунистическа партия да прокара закона се приемат от международната общност като опит за налагане на пълен контрол върху територията. Критиците на този ход споменават, че мярката ще отстрани действащата в момента практика, по известна като „една държава, две системи“, даваща висока степен на автономност на Хонконг.

Макар подкрепата на парламента да не е нещо изненадващо, предложението на закона е съпътствано от допълнително покачване на напрежението между Китай и САЩ.

Външният министър на азиатската страна Йи Ван предупреди американското правителство да не се намесва и обвини "някои американски политически сили", че се опитват да провокират "нова Студена война", което ще застраши световния мир.

Държавният секретар Майк Помпео първоначално нарече закона "катастрофално предложение", което би довело до смъртта на високата степен на автономия, обещана на Хонконг. Законът може да отвори пътя към налагането на санкции от страна на САЩ.

Позицията му беше обявена като част от процедурата по закона за човешките права и демокрацията в Хонконг, който беше приет в САЩ през 2019 г. след масовите граждански протести срещу намесата на китайските власти. Тя дава правото на Вашингтон да наложи серия от санкции срещу бившата колония - от визови ограничения до замразяване на активи, собственост на висши държавни служители в Хонконг. Възможно е да се наложат и санкции срещу ръководни кадри на Китайската комунистическа партия. В момента Хонконг се ползва от специален търговски режим със САЩ, койото е вид байпас за ефектите на търговската война с Китай.

Междувременно главният секретар на района Матю Ченг даде интервю пред CNN, в което увери, че 99.99% от хората няма да бъдат засегнати от промените и само терористите и сепаретистите ще бъдат обект на преследване по закона. Не липсват обаче ограничения за това той да се използва по-широко и да служи за затвърждаване на влиянието на китайската комунистическа партия в района - голяма част от текста може да се тълкува свободно и това дава възможност за репресии над населението.

От интервюто става видно, че местната администрация няма думата що се отнася до съдържанието на закона. Въвеждането му в сила ,според South China Morning Post, може да се случи още през септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024