Продемократични активисти от Хонконг обмислят идеята да създадат неофициален "парламент в изгнание", който да запази демократичните ценности на града и да покаже на Китай, че свободата не може да бъде стъпкана. Това сподели в интервю пред агенция "Ройтерс" лидерът на активистите Саймън Ченг.

От миналата година насам Хонконг, бивша британска колония, която се върна под опеката на Китай през 1997 г., е разтърсван от продемократични протести, насочени срещу намесата на  Китай в политиката на полуострова. Демонстрациите често завършваха с насилие и безредици, като много международни наблюдатели определят случващото се в Хонконг като най-сериозната политическа криза за Китай след протестите на площад "Тянънмън" през 1989 г.

В сряда (1 юни) бе осъществен един от най-мащабните протести досега, на който гражданите изразиха възмущението си от новия Закон за националната сигурност, приет от Китай. Подобно на много други преди него този протест също завърши с насилие - полицията нападна демонстрантите с водни оръдия и сълзотворен газ, а по официални данни арестувани са били 370 диши.

Лицата на новата власт

Днес бе обявено, че един от най-високопоставените китайски дипломати в Хонконг, Луо Хюйнин, ще служи като експертен съветник на Китай в новоучреденият Комитет по националната сигурност в Хонконг, който ще бъде оглавен от управляващата автономния регион Кари Лам.

Новите назначения не приключват дотук. Женг Яншонг, депутат от близката до Хонконг китайска провинция Гуандун, ще застане начело на новата агенция по сигурността, която ще има върховенство над вече съществуващите агенции в автономния регион.

Яншонг е една от най-противоречивите фигури в китайската политика през последните години. През 2011 г. той взе активно участие в потушаването на протестите в провинция Укан, които бяха насочени срещу корупцията в местното правителство. След края на демонстрациите Яншонг заяви пред медиите, че местните "са взаимодействали с чужди сили с цел създаването на безредици".

Новият закон за националнатасигурност поставя Хонконг, който доскоро бе един от най-либералните градове в Китай, под все по-авторитарен начин на управление. Това притеснява сериозно международната общност, тъй като градът е един от най-важните банкови центрове в света.

Междувременно Китай отрече всякаква намеса в политиката на Хонконг и предупреди, че няма да допусне други страни да се месят във вътрешната политика на народната република.

Лидерът на революцията

На фона на всички тези събития идва идеята на Саймън Ченг за "парламен в изгнание". Ченг е гражданин на Хонконг, работил за британското консулство в града в продължение на 2 години. Той разказва, че решава да избяга от родния си град след като е бил пребит и измъчван от китайската полиция. Ченг, който получава политическо убежище във Великобритания, описва себе си като "продемократичен активист".

"Един парламент в изгнание ще изпрати много ясно послание до Пекин и властите в Хонконг, че демокрацията не се подчинава на тяхната воля" казва Ченг. "Искаме да учредим неофициални граждански групи, които да се вслушват в мненията и желанията на жителите на Хонконг"

Ченг е категоричен, че "изгнаническият" парламент ще застане твърдо зад жителите на полуострова с тяхната борба за свобода и демокрация. Той споделя още, че не е обсъждано къде да бъде седалището на организацията.

"Опитваме се да изградим нови начини да се борим за демокрация. Трябва да действаме разумно пред заплахата от укрепващия тоталитаризъм. Те действат с все повече сила, така че ние трябва да бъде хитри и гъвкави" добавя Ченг.

Той казва още, че "все повече хора губят надежда, че протестите и изборите имат смисъл. Трябва да застанем зад жителите на Хонконг и да им покажем, че гласът им не е глас в пустиня".

Запитан за подкрепата, която британската банка HSBC изрази за закона за националната сигурност, Ченг овръща, че британското правителство трябва да се среща с представители на банковите институции в страната и да им обясни сериозността на ситуацията.

Министър-председателят на Велокобритания Борис Джонсън предложи гражданство на милиони жители на Хонконг след приемането на закона. Ченг вярва, че това ще доведе множество негови сънародници на Острова и ще улесни тяхната борба.

Към момента около 3 млн. граждани на Хонконг имат право да кандидатстват за т.нар. "Британски национален задокеански паспорт". Според последната статистика на британското консулство в Хонконг, датираща от февруари, притежателите на паспорта са 349 881.

Десетилетия на напрежение  

Хонконг бе върнат в китайско владение преди 23 години, получавайки гаранции за много повече граждански свободи в сравнени с тези, с които разполагат жителите на Китай, включително независима съдебна система и правото на публични събирания и протести.

Концепцията за "парламент в изгнание" не е нещо ново за Източна Азия. Именно на такъв акт се дължи десетилетното напрежение между Китай и Тайван.

След поражението, което претърпяват от комунистите в гражданската война, през 1949 г. китайските националистически войски се оттеглят на остров Тайван. Те взимат със себе си целия правителствен военен апарат и управляващата класа, както и множество съкровища и произведения на изкуството от китайския императорски дворец. 

Националистите заявяват, че местят столицата на Китай в Тайпе и поддържат тезата, че ще възстановят силите си и някой ден ще се завърнат на континента.

 

Прочетете още: Край на демокрацията или по-голяма сигурност: Китай гласува спорния закон, засягащ Хонконг

"Възмутителна атака срещу свободата" - Хонконг се надигна срещу закона на Китай

Желязната хватка се затяга: Протестите в Хонконг спряха след масовите арести


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"