Китайският учен, който приложи генна модификация върху човешки ембриони, е осъден на 3 години затвор в родната си страна. 

Хъ Дзянкуи, възпитаник на Станфорд и университета Райс (Хюстън), стана известен през 2018 г., след като обяви, че е създал генетично-модифицирани близнаци "Лулу и Нана". 

Китайският съд постанови, че експериментът му е представлявал престъпна медицинска практика. Още двама учени, участвали в екипа на Дзянкуи, са осъдени за умишлено неспазване на националните регулации за научни изследвания и медицинска дейност, нарушаване на базовите стандарти за изследователска и медицинска етика. 

Присъдата на Хъ Дзянкуи е 3 години лишаване от свобода и глоба от около 430 000 долара (3 милиона китайски юана). Двамата му сътрудници са осъдени съответно на 2 и 1,5 г. затвор, с парични обезщетения за извършените престъпления в общ размер от 215 000 долара (1,5 млн. китайски юана). 

Хъ Дзянкуи е получил доживотна забрана за професионална дейност в сферата на репродуктивната медицина, съобщава агенция "Синхуа". 

Според съда Хъ и колегите му са участвали в заговор за съдаване на ГМО-бебета, в опит да докажат предположението, че модификацията на гена CCR5 може да създаде пълна резистентност на човешкия организъм спрямо вируса HIV. 

Хъ е работил по експеримента с надеждата да постигне исторически пробив в науката въпреки сериозните рискове, с които е свързано генетичното модифициране при хората. Разкриването на документите от изследването му доведе до остра критична реакция от страна на учени по цял свят. Скоро след това дойде и наказателното производство срещу учения. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа