Китай осъди създателя на първите ГМО-бебета

Китайският учен, който приложи генна модификация върху човешки ембриони, е осъден на 3 години затвор в родната си страна.

Хъ Дзянкуи, възпитаник на Станфорд и университета Райс (Хюстън), стана известен през 2018 г., след като обяви, че е създал генетично-модифицирани близнаци "Лулу и Нана".

Китайският съд постанови, че експериментът му е представлявал престъпна медицинска практика. Още двама учени, участвали в екипа на Дзянкуи, са осъдени за умишлено неспазване на националните регулации за научни изследвания и медицинска дейност, нарушаване на базовите стандарти за изследователска и медицинска етика.

Присъдата на Хъ Дзянкуи е 3 години лишаване от свобода и глоба от около 430 000 долара (3 милиона китайски юана). Двамата му сътрудници са осъдени съответно на 2 и 1,5 г. затвор, с парични обезщетения за извършените престъпления в общ размер от 215 000 долара (1,5 млн. китайски юана).

Хъ Дзянкуи е получил доживотна забрана за професионална дейност в сферата на репродуктивната медицина, съобщава агенция "Синхуа".

Според съда Хъ и колегите му са участвали в заговор за съдаване на ГМО-бебета, в опит да докажат предположението, че модификацията на гена CCR5 може да създаде пълна резистентност на човешкия организъм спрямо вируса HIV.

Хъ е работил по експеримента с надеждата да постигне исторически пробив в науката въпреки сериозните рискове, с които е свързано генетичното модифициране при хората. Разкриването на документите от изследването му доведе до остра критична реакция от страна на учени по цял свят. Скоро след това дойде и наказателното производство срещу учения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023