Китайският учен, който приложи генна модификация върху човешки ембриони, е осъден на 3 години затвор в родната си страна. 

Хъ Дзянкуи, възпитаник на Станфорд и университета Райс (Хюстън), стана известен през 2018 г., след като обяви, че е създал генетично-модифицирани близнаци "Лулу и Нана". 

Китайският съд постанови, че експериментът му е представлявал престъпна медицинска практика. Още двама учени, участвали в екипа на Дзянкуи, са осъдени за умишлено неспазване на националните регулации за научни изследвания и медицинска дейност, нарушаване на базовите стандарти за изследователска и медицинска етика. 

Присъдата на Хъ Дзянкуи е 3 години лишаване от свобода и глоба от около 430 000 долара (3 милиона китайски юана). Двамата му сътрудници са осъдени съответно на 2 и 1,5 г. затвор, с парични обезщетения за извършените престъпления в общ размер от 215 000 долара (1,5 млн. китайски юана). 

Хъ Дзянкуи е получил доживотна забрана за професионална дейност в сферата на репродуктивната медицина, съобщава агенция "Синхуа". 

Според съда Хъ и колегите му са участвали в заговор за съдаване на ГМО-бебета, в опит да докажат предположението, че модификацията на гена CCR5 може да създаде пълна резистентност на човешкия организъм спрямо вируса HIV. 

Хъ е работил по експеримента с надеждата да постигне исторически пробив в науката въпреки сериозните рискове, с които е свързано генетичното модифициране при хората. Разкриването на документите от изследването му доведе до остра критична реакция от страна на учени по цял свят. Скоро след това дойде и наказателното производство срещу учения. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин