Китай осъди създателя на първите ГМО-бебета

Китайският учен, който приложи генна модификация върху човешки ембриони, е осъден на 3 години затвор в родната си страна.

Хъ Дзянкуи, възпитаник на Станфорд и университета Райс (Хюстън), стана известен през 2018 г., след като обяви, че е създал генетично-модифицирани близнаци "Лулу и Нана".

Китайският съд постанови, че експериментът му е представлявал престъпна медицинска практика. Още двама учени, участвали в екипа на Дзянкуи, са осъдени за умишлено неспазване на националните регулации за научни изследвания и медицинска дейност, нарушаване на базовите стандарти за изследователска и медицинска етика.

Присъдата на Хъ Дзянкуи е 3 години лишаване от свобода и глоба от около 430 000 долара (3 милиона китайски юана). Двамата му сътрудници са осъдени съответно на 2 и 1,5 г. затвор, с парични обезщетения за извършените престъпления в общ размер от 215 000 долара (1,5 млн. китайски юана).

Хъ Дзянкуи е получил доживотна забрана за професионална дейност в сферата на репродуктивната медицина, съобщава агенция "Синхуа".

Според съда Хъ и колегите му са участвали в заговор за съдаване на ГМО-бебета, в опит да докажат предположението, че модификацията на гена CCR5 може да създаде пълна резистентност на човешкия организъм спрямо вируса HIV.

Хъ е работил по експеримента с надеждата да постигне исторически пробив в науката въпреки сериозните рискове, с които е свързано генетичното модифициране при хората. Разкриването на документите от изследването му доведе до остра критична реакция от страна на учени по цял свят. Скоро след това дойде и наказателното производство срещу учения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024