"Мисията невъзможна": Макрон усложни визитата на Аналена Бербок в Китай Снимка: © Getty Images

Външният министър на Германия Аналена Бербок заминава за Китай няколко дни след посещението на френския президент Еманюел Макрон и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Мисията на Бербок изглежда особено сложна заради ситуацията около Тайван, която беше допълнително разтърсена от коментарите на Макрон, че Европа не бива да се занимава с "чужди кризи" и трябва да се еманципира от САЩ.

"Бербок има възможност да подсили образа на Европа. Да покаже, че Европа не е наивна. Много държави в момента очакват това от нея", казва пред FAZ Йохан Вадепул, зам.-председател на опозционния ХДС/ХСС в германския Бундестаг, който отговаря за външната политика.

Spiegel коментира, че Бербок трябва "не само да даде сигнал за германската решителност, но и да възстанови, доколкото е възможно, впечатлението за европейското и трансатлантическото единство, което беше разбито от Макрон".

"Френският президент постави външния министър на Германия пред почти невъзможна мисия", пише Spiegel, като обръща внимание, че изявленията му след визитата в Пекин не са били координирани с Берлин. Абсурдно е да се твърди, че Европа може да не се намесва при евентуална китайска атака срещу Тайван. А близките връзки на ЕС със САЩ не са заплаха, а предпоставка за сигурността - особено в Централна и Източна Европа.

Няма друга европейска държава като Германия, която да е толкова икономически уязвима, но и да има толкова голямо влияние в Пекин, твърди Михаел Рот, председател на Комисията по външна политика в германския парламент.

"Затова останалите европейски партньори следят много внимателно как ще пренастроим нашите отношения с Китай", казва той.

За разлика от Макрон, Аналена Бербок няма да бъде придружена от бизнес делегация, а само от представители на Бундестага. Основните теми на разговорите ще засегнат напрежението около Тайван, войната в Украйна, нарушаването на човешките права и борбата с климатичните промени.

"Прекратяването на войната на прага на Европа по най-бързия, перманентен и справедлив възможен начин" е на първо място в списъка с приоритетите ѝ, казва Бербок преди заминаването.

Като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Китай носи "специална отговорност за световния мир", казва още тя. Външният министър на Германия посочва, че влиянието на Китай върху Русия ще има последици за цяла Европа и отношението на континента с Пекин.

Бербок няма да се срещне със Си Дзинпин по протоколни причини. Президентът на Китай ще посрещне друг гост в петък - бразилския държавен глава Луис Игнасио Лула да Силва.

След вдигането на ограничителните мерки заради Covid-пандемията Пекин си постави за цел да възстанови икономиката си - което обяснява и отварянето на вратите за поредица от чуждестранни делегации.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен подчерта, че е нужно да се ограничат рисковете в икономическите отношения с Китай и призова за стратегия за диверсификация на зависимостта на ЕС от ктиайското производство. Сега Пекин се надява тези икономически мерки на ЕС да бъдат възможно най-изгодни за страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател след четири поредни гласувания

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024