Китайският лидер предупреди Байдън, че "който си играе с огъня, ще се изгори"

"Който си играе с огъня, ще се изгори" - такова предупреждение отправи китайският лидер Си Дзинпин по време на двучасов разговор с американския президент Джо Байдън. Думите му са по повод американската политика спрямо Тайван и евентуалното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова, към който Китай има претенции.

Си заяви, че Вашингтон трябва да спазва "принципа на един Китай" и подчерта, че Пекин твърдо се противопоставя на тайванската независимост и външната намеса. От своя страна, Байдън подчерта, че политиката на САЩ не се е променила и Вашингтон категорично се противопоставя на едностранните усилия за промяна на статуквото или за подкопаване на мира и стабилността в Тайванския проток.

След разговора Тайван благодари на Байдън за подкрепата и заяви, че ще продължи да задълбочава партньорството си в областта на сигурността със САЩ.

Отдавна планираният разговор между двамата лидери е част от усилията на американската администрация да задълбочи комуникацията си с Китай и "отговорно да управлява различията". Вашингтон е особено ангажиран да овладее напрежението по отношение на Тайван.

Според Министерството на външните работи на Китай разговорът е бил продуктивен, въпреки че то разкритикува "американските провокации" без да споменава пряко евентуалното предстоящо пътуване до Тайван на Пелоси.

Посещението на председателя на Камарата на представителите би било драматична, макар и не безпрецедентна, демонстрация на подкрепата на САЩ за острова, а някои анализатори се опасяват, че подобна стъпка в момент на изострени връзки на САЩ с Пекин може да предизвика голяма криза и дори непредвидени сблъсъци.

Високопоставен американски служител заяви, че Байдън и Си са обсъдили възможността за провеждане на първа среща лице в лице като лидери и са наредили на екипите си да проучат това.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024