Клариса Уорд от CNN: На първа линия от Афганистан

В продължение на 15 години Клариса Уорд отразява военни действия по цял свят - от Сирия и Ирак до Йемен и Украйна.

Сега обаче всички погледи са насочени към 41-годишната главна международна кореспондентка на CNN - една от малкото представителки на американски медии на терен в Афганистан, която показва всекидневно какво се случва след падането на режима и завръщането на талибаните на власт.

Родена в Лондон, завършила Йейлския университет в САЩ, майка на две малки деца, Клариса Уорд разказва пред Hollywood Reporter, че откакто е пристигнала в Афганистан, работният й ден продължава около 19 часа.

Това не е първата й "мисия" в тази страна. Уорд е отразявала конфликта в продължение на повече от десет години, докато сътрудничи за медии като ABC, CBS и CNN. Ситуацията в момента обаче няма нищо общо с по-ранния й опит.

"Като репортери винаги сме придружавали американските войски и сме отразявали талибаните като бунтовници", казва тя пред HR. Сега обаче талибаните контролират по-голямата част от държавата, а армията на САЩ се готви за пълно изтегляне, забавено заради хаотичната евакуация през летището на Кабул.

Уорд описва случващото се в последните дни като "пълен безпорядък, пълна лудост", дори когато го сравнява с всевъзможните напрегнати ситуации в журналистическата си кариера.

"Винаги е имало хаотични ситуации, но се въвежда някакъв протокол или определен ред извън летището, за да може хората да се подредят и да покажат документите си. Днес на летището имаше по-малко души, но отново всичко беше абсолютно хаотично, защото няма никакво усещане за организация", разказва тя.

Хаосът в Афганистан в една снимка: Бегълците от Кабул рискуват живота си, за да се качат на C-17

Талибаните, които би трябвало да отговарят за сигурността около периметъра на авиобазата, използват "доста груби методи", казва Уорд.

"Видяхме как един от бойците изтича точно до нас, свали предпазителя на оръжието си - автомат АК-47, и го вдигна във въздуха, така сякаш щеше да започне да стреля по тълпата. Разбира се, хората се разкрещяха, ние - също, след което той свали оръжието", разказва журналистката.

Клариса Уорд наследява позицията на главен международен кореспондент в CNN от Кристиан Аманпур. Започва да работи за медията през 2015 г. Пътува от Лондон до Сирия и Афганистан, работи и по съвместното разследване с Bellingcat, Der Spiegel и The Insider по случая с отравянето на Алексей Навални от служители на руското разузнаване.

Трансформацията на Афганистан се отразява и върху собствения й външен вид по време на репортажите. Появата й в забрадка и абая след влизането на талибаните в Кабул предизвика множество коментари в Twitter. Уорд посочва, че винаги е носила шал на главата си, когато излиза по улиците на града, но досега не е прикривала косата си изцяло.

В един от последните си репортажи журналистката опитва да зададе въпрос на боец от талибаните, който в отговор й крещи да покрие лицето си. Мъжът отказва да говори с нея, защото е жена.

Пред нейния преводач той казва, че Америка е виновна за целия хаос, защото лъже местните жители, че ако се доберат до летището, ще могат да заминат за САЩ.

"Така изглежда ситуацията в очите на талибаните - те смятат, че трябва да отблъскват хората, които са заблуждавани, че ще могат да се качат на самолетите", казва тя.

Кризата на Афганистан скоро ще стане проблем на Европа

Според данни на талибаните и НАТО - 12 души са загинали на територията или в близост до летището в Кабул от неделя насам. Смъртните случаи са предизвикани или от откриване на огън или от стъпкване заради голямото струпване на хора.

Падането на Кабул под контрола на талибаните се случва за няколко часа, почти без съпротива.

На следващия ден, казва Уорд, бойците изграждат контролни пунктове по улиците и започват да охраняват периметъра около базата, която все още е под контрола на американската армия. По думите й - в момента се разгръщат сценарии, каквито никой не е можел да си представи само до преди дни.

Журналистката работи на терен с помощта на оператора Уилям Бонет, продуцента Брент Суейлс и местния журналист Наджибула Кураиши.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024