Клариса Уорд от CNN: На първа линия от Афганистан

В продължение на 15 години Клариса Уорд отразява военни действия по цял свят - от Сирия и Ирак до Йемен и Украйна.

Сега обаче всички погледи са насочени към 41-годишната главна международна кореспондентка на CNN - една от малкото представителки на американски медии на терен в Афганистан, която показва всекидневно какво се случва след падането на режима и завръщането на талибаните на власт.

Родена в Лондон, завършила Йейлския университет в САЩ, майка на две малки деца, Клариса Уорд разказва пред Hollywood Reporter, че откакто е пристигнала в Афганистан, работният й ден продължава около 19 часа.

Това не е първата й "мисия" в тази страна. Уорд е отразявала конфликта в продължение на повече от десет години, докато сътрудничи за медии като ABC, CBS и CNN. Ситуацията в момента обаче няма нищо общо с по-ранния й опит.

"Като репортери винаги сме придружавали американските войски и сме отразявали талибаните като бунтовници", казва тя пред HR. Сега обаче талибаните контролират по-голямата част от държавата, а армията на САЩ се готви за пълно изтегляне, забавено заради хаотичната евакуация през летището на Кабул.

Уорд описва случващото се в последните дни като "пълен безпорядък, пълна лудост", дори когато го сравнява с всевъзможните напрегнати ситуации в журналистическата си кариера.

"Винаги е имало хаотични ситуации, но се въвежда някакъв протокол или определен ред извън летището, за да може хората да се подредят и да покажат документите си. Днес на летището имаше по-малко души, но отново всичко беше абсолютно хаотично, защото няма никакво усещане за организация", разказва тя.

Хаосът в Афганистан в една снимка: Бегълците от Кабул рискуват живота си, за да се качат на C-17

Талибаните, които би трябвало да отговарят за сигурността около периметъра на авиобазата, използват "доста груби методи", казва Уорд.

"Видяхме как един от бойците изтича точно до нас, свали предпазителя на оръжието си - автомат АК-47, и го вдигна във въздуха, така сякаш щеше да започне да стреля по тълпата. Разбира се, хората се разкрещяха, ние - също, след което той свали оръжието", разказва журналистката.

Клариса Уорд наследява позицията на главен международен кореспондент в CNN от Кристиан Аманпур. Започва да работи за медията през 2015 г. Пътува от Лондон до Сирия и Афганистан, работи и по съвместното разследване с Bellingcat, Der Spiegel и The Insider по случая с отравянето на Алексей Навални от служители на руското разузнаване.

Трансформацията на Афганистан се отразява и върху собствения й външен вид по време на репортажите. Появата й в забрадка и абая след влизането на талибаните в Кабул предизвика множество коментари в Twitter. Уорд посочва, че винаги е носила шал на главата си, когато излиза по улиците на града, но досега не е прикривала косата си изцяло.

В един от последните си репортажи журналистката опитва да зададе въпрос на боец от талибаните, който в отговор й крещи да покрие лицето си. Мъжът отказва да говори с нея, защото е жена.

Пред нейния преводач той казва, че Америка е виновна за целия хаос, защото лъже местните жители, че ако се доберат до летището, ще могат да заминат за САЩ.

"Така изглежда ситуацията в очите на талибаните - те смятат, че трябва да отблъскват хората, които са заблуждавани, че ще могат да се качат на самолетите", казва тя.

Кризата на Афганистан скоро ще стане проблем на Европа

Според данни на талибаните и НАТО - 12 души са загинали на територията или в близост до летището в Кабул от неделя насам. Смъртните случаи са предизвикани или от откриване на огън или от стъпкване заради голямото струпване на хора.

Падането на Кабул под контрола на талибаните се случва за няколко часа, почти без съпротива.

На следващия ден, казва Уорд, бойците изграждат контролни пунктове по улиците и започват да охраняват периметъра около базата, която все още е под контрола на американската армия. По думите й - в момента се разгръщат сценарии, каквито никой не е можел да си представи само до преди дни.

Журналистката работи на терен с помощта на оператора Уилям Бонет, продуцента Брент Суейлс и местния журналист Наджибула Кураиши.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024