Хаосът в Афганистан в една снимка: Бегълците от Кабул рискуват живота си, за да се качат на C-17

Смущаващи кадри от летището в Кабул се превърнаха в емблематичен образ на отчаянието, с което стотици афганистански граждани се опитват да избягат от страната след смяната на режима и завръщането на талибаните на власт.

Записът показва как десетки души се опитват да се захванат за излитащ военнотранспортен самолет на американските ВВС, който изпълнява поредна мисия по евакуиране на дипломатически персонал и местни граждани със специални визи.

Мъжете се държат за притворената врата към товарното отделение на C-17 дори когато машината започва да се издига във въздуха.

Около тях по пистата тичат множество други хора, които също очакват, че ще могат да избягат от Афганистан през летището. Талибаните контролират пунктовете по сухопътната граница, затова за мнозина от политическите им противници въздушният коридор през Кабул изглежда единственият начин за евакуация.

Записът, чиято автентичност е потвърдена от Associated Press, показва как поне двама души падат на земята, след като самолетът вече е набрал височина и скорост.

По данни на служебния вицепремиер Стефан Янев - в Афганистан се намират 11 български граждани, за които вече е започнало подготвянето на план за евакуация. Той ще бъде съгласуван заедно с други държави от ЕС, които също помагат за изтеглянето на свои сънародници от страната.

Сайтът Defense One публикува други кадри, които дават обяснение защо дори внушителна машина като C-17 не успява да качи всички желаещи да се евакуират.

Кадрите показват вътрешността на самолета, натоварен със стотици души - включително жени и деца. Снимките са направени на 15 август, малко след падането на Кабул под контрола на талибаните. Карго самолетът е превозил хората от столицата на Афганистан до Катар. Според медията - на борда му са се намирали 640 души.

Според авиопроизводителя Boeing - C-17 Globemaster III има максимален стандартен капацитет от 134 седящи места. Самолетът е пригоден да превозва карго с максимална тежест от 77 500 кг.

Летището в Кабул временно спря евакуационните полети, за да се прекрати хаосът и образуването на тълпи по време на излитането на самолетите. Във вторник базата е подновила работата си, като американските войници управляват въздушното движение.

Снимките и видеозаписите нанасят удар върху репутацията на Джо Байдън, чиято администрация е критикувана заради липсата на адекватен план за изтегляне от Афганистан.

Бившият главен политически съветник на Барак Обама Дейвид Акселрод коментира в Twitter, че Байдън се е справил добре с обяснението защо е нужно прекратяването на американската военна мисия в Афганистан, но "не се справи с поемането на отговорността за това КАК да се изтеглим оттам и за очевидния провал при предвиждането на събитията".

Axios цитират анонимен източник от службите за сигурност на САЩ, който твърди, че предходната президентска администрация на Доналд Тръмп не е оставила какъвто и да е план за евакуация на дипломатическия персонал от Афганистан.

Очаква се Джо Байдън да даде интервю за ABC в сряда, в което да даде отговори на въпросите около хаоса при изтеглянето.


Талибаните нахлуха в Кабул, афганистанският президент напусна страната

Кризата на Афганистан скоро ще стане проблем на Европа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024